Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Italský jezuita jmenován zvláštním sekretářem synody o mladých lidech

Pondělí, 20.11.2017
Vatikán. Generální sekretariát biskupské synody v sobotu 18. listopadu oznámil, že Svatý otec jmenoval generálního relátora a dva zvláštní sekretáře generálního shromáždění biskupské synody o mladých lidech, víře a rozlišování povolání. Jedním ze sekretářů se stal italský jezuita a sociolog Giacomo Costa.


Generálním relátorem zasedání biskupské synody, které se bude konat 3. až 28. října příštího roku, papež František jmenoval kardinála Sérgia Rochu, arcibiskupa města Brasilie a předsedu brazilské biskupské konference. Zvláštními sekteráři se stali dva italští řeholní kněží, salesián Rossano Sala a jezuita Giacomo Costa. Úkolem zvláštních sekretářů je napomáhat generálnímu relátorovi při výkonu všech jeho funkcí, koordinovat pod jeho vedením práci expertů a podílet se na přípravě návrhů či dalších dokumentů, které mají být předloženy k hlasování synodním otcům.

P. Giacomo Costa SJ se narodil roku 1967 v Janově. Vystudoval hudbu na univerzitě v Boloni a roku 1992 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Vedle filozofie a teologie studoval také sociologii politiky a morálky u francouzského sociologa Luca Boltanskiho na EHESS (École des hautes études en sciences sociales) v Paříži, kde zároveň žil a pracoval na předměstí Saint-Denis.

V letech 2004 až 2006 byl P. Costa členem jezuitského Institutu politického vzdělávání Pedro Arrupe v Palermu, kde se zaměřoval na řízení a územní rozvoj. Roku 2005 se stal členem redakční rady časopisu italských jezuitů Aggiornamenti Sociali, který se zaměřuje na aktuální témata společenského, politického a církevního života. V letech 2007 až 2010 byl šéfredaktorem časopisu a od roku 2010 je jeho výkonným ředitelem. Od roku 2008 je také prezidentem milánské kulturní nadace San Fedele, která se soustředí na dialog s kulturou a společností a podporu víry a spravedlnosti. Od samého počátku je P. Costa rovněž viceprezidentem nadace Carla Maria Martiniho, která vznikla roku 2013.

P. Giacomo Costa je editorem několika knih se sociologickou tématikou. Pro rok 2018 italské nakladatelství Edizioni San Paolo připravuje vydání jeho studie s názvem Rozlišování. P. Costa žije a působí v Miláně v komunitě San Fedele. Již delší dobu se intenzivně podílí na přípravě blížící se biskupské synody o mladých lidech, víře a rozlišování povolání. Nedávno o ní jako zvláštní host referoval například na výročním setkání italských studentských kaplanů a jejich spolupracovníků.


Zdroj: RaVat, Aggiornamenti Sociali. Foto: SPES.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
19.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
17.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
18.6.2024 Papež František připravuje dokument o Nejsvětějším Srdci Ježíšově
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil