Články / Aktuality Dnes je 14. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Světové shromáždění Společenství křesťanského života

Čtvrtek, 19.7.2018
Argentina. V Buenos Aires proběhne od 22. do 31. července XVII. světové shromáždění Společenství křesťanského života. Přítomni budou i zástupci ze Slovenska Jan Turza a jezuita P. Jakub Garčár.


Pravidelné světové shromáždění letos připravují laici ze zemí Jižní Ameriky: Argentiny, Paraguaye a Uruguaye. Motto setkání je vybrané z Markova evangelia: „Kolik máte chlebů? Jděte se podívat!“ Zástupci z více než šedesáti zemí si budou vyprošovat milost, aby toužili po hlubším a jednotnějším prožívání vlastního charismatu v dnešním světě.

Společenství křesťanského života navazuje na ideály a činnost Mariánských družin. Jejich počátek klademe do roku 1563, kdy v Římě jezuita P. Jan Leunis založil první Mariánskou družinu pro studenty gymnázia. I další družiny vznikaly především na místech, kde působili jezuité. Členové se zavazovali žít jako horliví katoličtí křesťané a prostřednictvím Panny Marie usilovat nejen o vlastní zdokonalení, ale také o duchovní prospěch druhých lidí. Řídili se duchem a zásadami, které dal jezuitům jejich zakladatel svatý Ignác z Loyoly. V naší zemi měly družiny velký podíl na obnově katolické víry.

Jednotlivá společenství se scházejí jednou týdně nebo čtrnáctidenně. Žijí v těsném spojení s místní i univerzální církví a na úrovni místní, diecézní, národní i světové mají svého církevního asistenta.

V Praze v rámci duchovní správy při kostele svatého Ignáce se scházejí členky a členové Mariánských družin z několika dříve existujících družin a jedna malá skupinka Společenství křesťanského života.


Zdroj: Slovenští jezuité.
Foto: World Assembly CVX-CLC.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.8.2024 Pouť Společenství křesťanského života do pobaltských zemí
9.8.2023 Společenství křesťanského života ve francouzském Amiensu
16.9.2021 Otec Manuel Arteaga o současném zaměření Společenství křesťanského života
28.4.2021 Aktivity poznaňské nadace Vinice
30.4.2015 Naděje je ctností pokorných



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní cvičení


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil