Články / Dokumenty Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Přijetí Krista znamená dát se mu celý

Pátek, 23.8.2019
Část promluvy P. Adolfa Kajpra SJ z 27. 2. 1949

Alena Rousová

V neděli 22. září při mši svaté od 9 hodin v kostele svatého Ignáce v Praze budeme děkovat za příklad víry P. Adolfa Kajpra při příležitosti šedesátého výročí jeho úmrtí. Budou uloženy jeho ostatky do nového relikviáře a pan kardinál Dominik Duka oficiálně zahájí diecézní fázi procesu jeho blahořečení. Pro určité naladění se na tuto událost nabízíme něco z jeho myšlenek.


Když na př. se zamýšlíme nad tím, jak velice na Kristu Pánu závisíme, jak bezvýhradně jej třeba poslouchat, jak bezvýhradně se mu třeba oddat, vždycky bude před námi nekonečno jeho božské velikosti a nekonečno naší lidské slabosti. Lhostejnost a hříšnost lidí kolem nás má tento pocit v nás stále zostřovat, a přece nikdy si nemáme domýšlet, že vlastně za druhé činíme na př. nějaké pokání, že my bychom je nepotřebovali. Starejme se o sebe. Bude-li toto starání pravé, poctivé, skutečné, nikdy se z nás nestanou uzavření sobci, protože právě tehdy se z nás stanou největší dobrodinci druhých. Starat se o sebe pro křesťana neznamená nic jiného, než dívati se upřeně na Krista a hledět neúnavně splňovat jeho hlavní poselství k nám, a to je právě boj proti sobectví, boj osvobozující, vyjádřený ve slovech: „Kdo chce svou duši zachovat, ztratí ji, a jen ten, kdo se odhodlá ji ztratit, ji opravdu nalezne.“ A znamená to bojovat v sobě samém proti závisti a marnivosti, proti lenosti, proti poživačnosti, znamená to boj o nezávislost na hmotném světě, boj za pravdu proti lži, a to všecko především v sobě samých, protože to je nejméně nápadné, nejužitečnější, a je tam nejméně příležitosti k sebeklamu.

To je boj za spásu duše. Za spásu, kterou bychom si nikdy nemohli zajistit sami. Je Kristovým darem, který my sami musíme přesto dobrovolně a vědomě přijmout. A k tomu je třeba síly a boje, dovést přijmout jej, Krista Pána, a to ne pouze přijmout ho v hostii. Už to dá mnohým velkou práci odhodlat se k tomu. A to je přece jenom začátek jeho přijetí. Protože vlastní jeho přijetí znamená dát se mu celý, učinit mu místo, přijmout jeho smýšlení, poslechnout ho ve všem stále poctivěji a poctivěji. Věřit mu více než matce a otci a než kterémukoliv jinému člověku i sebe milejšímu. Dovést kterémukoliv člověku odporovat tam, kde cítíme, že jedná v rozporu s duchem Kristovým, a právě tím dokázat, že toho člověka opravdu milujeme, protože opravdu milovat někoho znamená mu přát pravé štěstí. Ale protože bez souhlasu s Kristem není pravého štěstí, proto nikoho opravdu nemilujeme, koho milujeme v rozporu s duchem a smýšlením Kristovým.


Vybráno z knihy: Adolf Kajpr, Ministerium verbi (Kázání o mši svaté, o posledních věcech člověka a o rozličných aspektech víry), k vydání připravil Vojtěch Novotný, Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2017, s. 460 -461).
Foto: Alena Rousová.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
28.8.2024 Nový pomník v Bratronicích již brzy připomene kněze Adolfa Kajpra
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra
24.5.2023 Maria, hvězda jitřní



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil