Články / Aktuality Dnes je 27. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež zakončil své exercicie

Úterý, 19.2.2008
Vatikán. V sobotu 16. února ve Věčném městě skončily duchovní cvičení, kterými letos papeže a jeho spolupracovníky z římské kurie provázel jezuitský kardinál Albert Vanhoye. Ten se ve své poslední úvaze věnoval vztahu mezi služebným kněžstvím a kněžským srdcem Krista.

Upozornil na to, že ve Starém zákoně kněžství nijak nesouvisí se srdcem. Biblické texty mluví často o srdci krále, ale nikdy o srdci toho, kdo spravuje náboženský kult. ?Starozákonní kult nemá žádný vztah k srdci. Kult je definován zákonem a uskutečňuje se zavedenými vnějšími rituály. Kněz musí tyto rituály vykonat a to stačí. Ježíš nahradil tento vnější konvenční rituál osobním, existenciálním kultem, který vychází ze srdce,? uvedl kardinál.

Kardinál Vanhoye pak poukázal na několik biblických pasáží, v nichž někteří proroci předjímali nezbytnost obnovy srdce, schopného vstoupit do dialogu s Bohem. Vzor přichází s Novým zákonem. Je to dokonalé srdce Ježíšovo, srdce, jež je v plném společenství s Otcem, ale které je Vtělením a Utrpením hluboce proměněno skrze úkon svrchované štědrosti. Ježíš přijímá tělesné srdce, aby obnovil srdce každé osoby a prochází momentem Utrpení, který je v maximálním protikladu k lásce, protože je ovládnut krutosti a mučením. A právě zde se Kristus stává dokonalým knězem a jeho srdce se v církvi všech dob i nadále projevuje prostřednictvím služebníků, povolaných k tomu, aby měli tytéž kvality jako jejich hlava: pokorné srdce před Bohem, mírné srdce vůči bližnímu.

?Aby byl biskup, kněz svátostí Kristova kněžství musí být spojen se srdcem Kristovým v jeho dvou základních dispozicích: chápavost vůči Bohu, milosrdenství vůči lidem. Musí mít synovské srdce vůči Bohu Otci a bratrské srdce vůči jednotlivým lidem,? zdůraznil francouzský teolog. Ježíš přičleňuje apoštoly a tedy biskupy i kněze do svého kněžství. Ba dokonce poslední večeří dává své vlastní tělo a srdce doslova do rukou kněžím, aby jej rozdávali druhým. Křesťanský život to znamená přijímat a osvojit si srdce Ježíšovo v srdci vlastním, uzavřel svou úvahu kardinál.

Papež mu pak poděkoval a vyzdvihl velkou teologickou kompetenci a duchovní hloubku jeho duchovního vedení. ?Na svém místě v kapli jsem měl neustále před očima obraz Ježíše, sklánějícího se před Petrem, aby mu omyl nohy. Prostřednictvím vašich meditací ke mně tento obraz mluvil,? svěřil se mimo jiné papež. "Pomohl jste nám proniknout do spoluúčasti na Kristově kněžství a získat nové, Ježíšovo srdce, které je středem tajemství nové smlouvy," ocenil papež duchovní vedení kardinála Vanhoye v kapli Redemptoris Mater.

Zdroj: Ravat, VIS

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
19.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
17.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
18.6.2024 Papež František připravuje dokument o Nejsvětějším Srdci Ježíšově
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní obnova - Proč se bojíte? Pořád ještě nemáte víru?


Kněžské exercicie


více »

Kalendárium

Schválení Tovaryšstva Ježíšova

Památka sv. Františka Borgiáše


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil