Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový úhel pohledu na dobu pandemie

Čtvrtek, 9.7.2020
Španělsko. Sociální média Tovaryšstva Ježíšova ve španělsky mluvícím prostředí byla posílena díky novému členu komunikačního týmu, jímž je Mikel Muñoz Bilbao. Pracuje v Barceloně a denně monitoruje aktivitu jezuitů po celém světě, zejména ve španělsky a portugalsky mluvících zemích. O nich pak dodává zprávy na Facebook a Twitter. Své nové zaměstnání chápe jako poslání a vnímá pozitivní změnu, která se s ním vlivem zpráv stala.


„Před čtyřmi měsíci jsem obdržel zprávu od přítele, který mně řekl o potřebě Tovaryšstva Ježíšova. Chtěli spustit sociální média ve španělštině a potřebovali někoho, kdo by to zvládl. O něco více než před týdnem jsem kvůli pandemii přišel o práci v cestovním ruchu. Trpěl jsem třemi týdny omezené možnosti pohybu a situace vypadala, že to ještě bude trvat; tak jsem se nabídl jezuitům! Díky pečlivému a serióznímu výběrovému řízení, ve kterém byl kladen důraz na hodnoty a postoje, jsem začal vnímat, že ve všem, co bude následovat, bude přítomen ignaciánský duch.

Brzy poté jsem začal pracovat pro generální kurii Tovaryšstva Ježíšova jako manažer Jesuitas Global pro španělsky mluvící komunitu. To znamená, že nemám provincii nebo území, instituci nebo konkrétní komunitu, která vyžaduje mou pozornost. Naopak, co se týče zpráv o poslání jezuitů ve světě, je důležité, co každá provincie, území, instituce a společenství dělají. A tady přichází ta nejlepší část. Opakuji, byli jsme v karanténě o něco déle než měsíc, čísla byla ohromující, bolestivá, všechno vypadalo jako špatná zpráva a celkový pocit byl šerý a smutný. Avšak já, který pro Tovaryšstvo nepracoval déle než týden, jsem zjistil, že můj přístup k celé pandemické situaci se mění.

Každý den jsem četl a publikoval zprávy o tom, co různé skupiny jezuitů dělaly po celém světě. Situace byly stále bolestivé a stále bylo třeba napravovat nedostatek zdrojů, kolaps, který utrpělo mnoho zranitelných odvětví, situace vysídlených migrantů, selhávající vzdělávací systém, přetížené zdravotnické sítě atd. Zároveň jsem však četl a sdílel jsem se o akcích, které díky různým jezuitským institucím probíhaly v každé ze zemí a provincií, v každém postiženém sektoru.

Každý den jsem narazil přinejmenším na jednu dobrou zprávu, na příklad odhodlání, novou iniciativu, která měla být prospěšná nejpotřebnějším, nový prostředek, aby se pomoc dostala maximálnímu počtu lidí. Jednoho dne jsem se při rozhovoru s přítelem, který mi vyprávěl, jak je všechno špatné, zlobil na pesimismus, do kterého nás média vtáhla: zjistil jsem, že se omlouvám za lidstvo. Obtížná situace, kterou jsme zažívali, byla příležitostí k fantastickému projevu solidarity a zdrojů, které pomohly těm nejvíce zapomenutým.

Pro Tovaryšstvo Ježíšovo to není nic nového. Vždycky jsem měl pocit, že jezuité jsou tam, kam nikdo jiný nepřijde. Ale s touto pandemií a na rozdíl od toho, co všichni ostatní zažívali, jsem vnímal určitou spokojenost, protože jsem věděl, že existují lidé, kteří jsou schopni všechno opustit pro něco většího, než jsou sami, a také většího než jakákoli konkrétní situace."


Zdroj/Foto: Světové Tovaryšstvo.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.9.2016 Evropští jezuité mají novou webovou stránku
19.1.2012 Nový web Exercicie.cz spuštěn
16.12.2011 Adventní duchovní obnova s internetem
15.8.2011 Zemřel průkopník informatiky Roberto Busa
27.3.2011 Společenství při pražském kostele sv. Ignáce v síti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil