Články / Aktuality Dnes je 17. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Litevská cena svobody pro biskupa Jonase Borutu SJ

Středa, 9.2.2022
Litva. Dne 13. ledna byla udělena litevská cena svobody třem osobám, které spolupracovaly na Kronice katolické církve v Litvě. Jsou jimi emeritní biskup Jonas Boruta SJ a dvě řeholnice z kongregace sester eucharistického Ježíše Bernadeta Maliskaite a Gerarda Suliauskaite. Tato kongregace byla založena v roce 1947 v podzemí litevským jezuitou Pranciskusem Masilionisem.


Výroční cena za svobodu oceňuje jednotlivce a organizace za jejich úspěchy a přínos k obraně lidských práv, svobody a demokracie.

Podzemní publikace Kronika katolické církve v Litvě, vydaná v Litvě za sovětské okupace v letech 1972 až 1989, dokumentovala četné perzekuce církve a porušování lidských práv. Zprávy veřejně oznamovaly sledování a trestání učitelů náboženství, výslechy věřících, kteří se účastnili církevních pohřbů nebo procesí, a odstraňování křížů a jiných náboženských symbolů.

Z iniciativy kardinála Sigitase Tamkevičiuse SJ, který v té době působil v podzemí, byly v roce 1972 vydány první výtisky prvního vydání Kroniky. Každé dva až tři měsíce bylo na mechanických psacích strojích tajně zhotoveno asi dvacet čtyři výtisků a distribuován příjemcům, kteří pak publikaci předali dalším čtenářům nebo ji také rozmnožili. Předpokládá se, že bylo vyrobeno alespoň několik stovek výtisků, z nichž každý podle různých odhadů dosáhl asi sta tisíc čtenářů. Na distribuci tohoto podzemního časopisu se v různých podobách podílela řada jezuitů.

Prostřednictvím litevských spolků a jednotlivců se Kronika dostala ve formě mikrofilmů také do zahraničního tisku na západě Evropy a ve Spojených státech amerických, který o skutečnosti informoval širší veřejnost.

Po zatčení šéfredaktora P. Sigitase Tamkevičiuse SJ v roce 1983 převzal úlohu P. Jonas Boruta SJ až do roku 1989, krátce před nezávislostí Litvy. Sestry Bernadeta Maliskaite a Gerarda Suliauskaite zůstaly věrné a napomáhaly při sestavování kroniky po Tamkevičiově zatčení.

S ohledem na četné pokusy o represi KGB je skutečnost, že Kronika jako důležitý symbol odporu byla vydávána dokonce sedmnáct let, jako zázrak. Udělení ceny svobody vyzdvihuje nejen konkrétní zásluhy tří spolupracovníků, ale také všech zúčastněných, které se sovětské vládě nepodařilo umlčet.

U příležitosti padesátého výročí byl rok 2022 vyhlášen Rokem Kroniky katolické církve v Litvě, aby se zvnitřnil její význam pro svobodu a nezávislost země.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Lithuania.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.12.2023 Zlatý záslužný kříž pro Józefa Bremera SJ
7.8.2023 Argentinský jezuita Ángel Sixto Rossi, metropolita córdobský
2.8.2023 Čínský jezuita Chow Sau-yan, biskup z Hongkongu
10.1.2023 Otec Michael Fédou SJ obdržel Ratzingerovu cenu
8.6.2022 Nový kardinál z Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Zrušení řádu v roce 1773

Bula Exposcit debitum


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil