Články / Rozhovory Dnes je 15. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory

         A     A     A

Jakub Žákavec přijme kněžské svěcení

Neděle, 11.6.2023
Odpovídá na otázky o svém životě

Alena Rousová

Praha. Jakub Žákavec byl 3. září 2022 v katedrále vysvěcen na jáhna. Od té doby vykonává jáhenskou službu v jezuitském kostele svatého Ignáce a ve františkánském kostele Panny Marie Sněžné. Kněžské svěcení přijme v sobotu 17. června v pražské katedrále při mši svaté v 10 hodin. Primičních mší svatých bude slavit hned několik. V kostele svatého Ignáce to bude v úterý 20. června v 6.15 hodin. Při té příležitosti jsme mu položili několik otázek.


V jaké rodině jste vyrůstal?

Jsem nejmladším členem naší velké rodiny: mám dva bratry a jednu sestru. Mám to štěstí, že jsem obklopen skvělými sourozenci a milujícími rodiči, kteří mě od mala vedli k víře a podporovali mě na mé cestě.

Řadu let pracujete v sociální oblasti. Jak vznikl a vyvíjel se Váš vztah k této činnosti?

Cesta do sociálních služeb byla spojena s mojí cestou ke kněžství. V průběhu studia jsem cítil, že cesta kněze ve farnosti není pro mě to správné povolání. Rozhodl jsem se postavit na vlastní nohy. Ještě při studiu jsem začal pracovat v Charitním domově v Mukařově. Dodnes čerpám z cenných rad a vedení sestry Zuzany ze Společnosti dcer křesťanské lásky svatého Vincence de Paul ve Staré Boleslavi.

Povězte nám o svém povolání ke kněžství.

Povolání ke kněžství se v mém životě projevovalo různými způsoby. Už jako malý kluk jsem ministroval. Dokonce jsem musel mít schůdek, abych dosáhl na ambon. Asi silnější volání jsem uslyšel v době, kdy jsem si vybíral vysokou školu. Už jsem měl podané přihlášky na pedagogické fakulty. Ale na svátek svatého Norberta jsem se probudil a cítil jsem, že bych měl jít cestou, která by měla hlubší smysl. Nastoupil jsem tedy do konviktu v Litoměřicích, poté do pražského semináře. Jak jsem již uvedl v předchozí odpovědi, začal jsem pracovat v sociálních službách.

Mé povolání se začalo probouzet opět po několika letech. Posledními kapkami bylo setkání s několika lidmi: můj duchovní vůdce, spirituál a skvělý kamarád P. František Hylmar SJ, ředitelé a mladí lidé z diecézních center mládeže, moje rodina, přátelé a kolegové.

Vaše kněžská formace probíhá trochu nestandardně: chodíte do práce, nejste v kněžském semináři. Jak na to došlo?

Pracuji ve společnosti DelpSys, která trochu netradičním způsobem podporuje organizace nejen v sociálních službách pomocí inovativních metod. V roce 2020 jsem navštívil pana kardinála Dominika Duku a prozradil jsem mu svoji myšlenku: Po vzoru dělnických kněží ve Francii začít hledat nové cesty pastorace v projektu Česká misie. Být blíže k lidem, kteří se pohybují na hranici církve. Asi mnoho lidí překvapí, že to byl právě pan biskup Dominik, který mě nejen na této cestě podpořil, děkoval mně a spolu jsme vymýšleli další kroky.

Na co se v kněžské službě nejvíce těšíte?

Těším se na další dobrodružství, která mě v České misii určitě čekají. Ta cesta není prošlapaná a někdy má i slepé uličky. Ale Bůh si mě vede a posílá mně do cesty skvělé lidi, bez kterých bych už na cestě nebyl. Za velkou oporu vděčím bratrům jezuitům a také skvělé rodině františkánů od Panny Marie Sněžné. Jáhenské svěcení byla velká změna a až po svěcení jsem pochopil, proč nejde rovnou být svěcený na kněze. Asi bych tak velkou věc najednou neunesl. O to více se těším na to kněžské.


Foto: Jakub Šerých (Člověk a víra).


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.8.2024 Jezuitští bratři z Evropy se setkali v Maďarsku
6.8.2024 Bůh má jiná měřítka
25.7.2024 Ke zdravému jezuitskému životnímu stylu
23.6.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
19.6.2024 Třetí probace je to, co si její účastníci dávají navzájem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil