Články / Aktuality Dnes je 5. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Světový Magis 2023 zve k vytváření budoucnosti plné naděje

Pondělí, 31.7.2023
Portugalsko. Magis 2023, který probíhá od 22. do 31. července, má téma „Vytváření budoucnosti plné naděje“.


Magis 2023 oficiálně začal 22. července v portugalském Lisabonu za účasti jezuitů a mladých lidí spojených s ignaciánskou spiritualitou v kontextu Světového dne mládeže. Magis se koná deset dní před ním a letos sdružuje asi dva tisíce mladých lidí přibližně z osmdesáti zemí.

Pojmenujte naději

Jednomu mladému dobrovolníkovi připadalo téma naděje matoucí, cítil se přemožen každodenními starostmi a neměl čas na pohled do svého nitra. Přesto si nakonec přeje poznat a pojmenovat svou vlastní naději. Další poutník přichází bez konkrétních očekávání, ale těší se, že zažije smysluplné spojení s lidmi z různých kultur, a věří, že Bůh je přítomen v každém a ve všem. Isabella, další mladá poutnice, vyjádřila naději na nové zaměstnání a věří, že Magis jí poskytne příležitost objevit své pravé já a najít inspiraci pro nové výzvy a cesty. Senior dobrovolník ze Společenství křesťanského života doufá, že mladí lidé zažijí Boha a univerzalitu církve a budou čerpat inspiraci z ignaciánské spirituality, aby žili radostně a s nadějí.

Když byl Benito, jezuita ze Zimbabwe, který doprovází mladé lidi ze své země, dotázán na naději, sdílel obavy z problémů, kterým čelí mládež při hledání práce a řešení sociálních problémů. Jeho přáním je, aby jim zkušenost Magisu pomohla najít naději v Ježíši a mít odvahu čelit životním zkouškám.

Ježíš je naše naděje

Provinciál portugalské jezuitské provincie P. Miguel Almeida slavil zahajovací mši svatou Magisu na svátek svaté Marie Magdaleny. Zdůraznil, že „Mariina zkušenost byla především zkušeností hluboké neútěchy. Prožívala prázdnotu. To je často také naše zkušenost: zkušenost naší vlastní prázdnoty, zkušenost prázdnoty života. Když ztratíme někoho, koho milujeme, když se rozpadne sen, když se rozpadne vztah... Když nemůžeme najít smysl života.“ Účastníkům však připomněl, že Ježíš je zde a bude s námi, jako byl vzkříšený Kristus s Marií Magdalenou. Vychází nám vstříc v našem vzájemném kontaktu, skrze naši zkušenost s církví a svátostmi, které slavíme. Ježíš je naše naděje a radost. Na závěr prosil Boha v modlitbě, aby zkušenosti Magisu a Světového dne mládeže obnovily osobní setkání každého účastníka s Ježíšem.

Společnost rostoucí naděje

Magisu 2023 se účastní mnoho jezuitů, kteří již léta podporují mladé lidi; sdílejí inspirativní příběhy o Boží naději a také učení svatého Ignáce prostřednictvím duchovního vedení a svátosti smíření. Prostřednictvím síly hudby jezuitští zpěváci a hudebníci, jako je kubánsko-americký rapper Mike Martinez, portugalští jezuité Duarte Rosado a Miguel Pedro Melo, vyzvali mladé účastníky, aby přemýšleli o své vnitřní identitě a zeptali se: „Kdo jsme?“ Přitom zdůrazňují, že „pokud se vzdalujeme své identitě, vzdalujeme se Bohu. Cílem naší pouti není místo, ale někdo: Ježíš.“

Magis nabízí „týden reflexe, sdílení a modlitby“ s různými experimenty, jako je umění a kultura; ekologie a životní prostředí; víra a spiritualita; pouť a cesta; solidarita a služba. Na konci Magisu 2023 se poutníci po pěti dnech experimentů opět sejdou na místě zahájení, kde se 31. července na slavnost svatého Ignáce bude konat dopoledne otevřených dveří pro celou ignaciánskou komunitu a současně oslava zakladatele jezuitů. Tato akce vyvrcholí mší svatou, které bude předsedat generální představený jezuitů P. Arturo Sosa, při které vyšle poutníky na Světový den mládeže. Slavnost se bude konat v prostorách Koleje svatého Jana de Brito.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
4.4.2024 Pozvánka na Evropský Magis 2024
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku
8.8.2023 Po Lisabonu
9.1.2023 Ignaciánská síť mladých dospělých zahajuje svoji činnost



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil