Články / Názory Dnes je 5. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Názory

         A     A     A

Po Lisabonu

Úterý, 8.8.2023
Impuls k tomu, jak přemýšlet o preferenci Tovaryšstva Ježíšova – Doprovázet mládež při vytváření budoucnosti plné naděje

Pavel Ambros

Mladí lidé, kteří se účastnili Světového dne mládeže v Lisabonu, nejsou ani cizinci, ani nostalgici po idealizované minulosti. Patří ke své generaci mileniálů či Y. Těchto více než milión mladých lidí patří budoucnosti. Mezi nimi byla i velmi početná česká skupina, která s sebou zkušenost Lisabonu ponese. Nesou si obavy a nejistoty své generace. Na co zapomínáme? Jak moc se pandemie covidu dotkla právě této věkové skupiny, ať už pochází z Asie, Evropy nebo Ameriky. Vyšla z ní oslabená, což potvrzují všichni zdravotníci. K tomu se přidávají klimatické změny, kvůli kterým se cítí bezmocná.

Absence pevných referencí, rychlé šíření protichůdných prohlášení prostřednictvím sociálních médií, bez čehokoli pevného, čeho by se mohli chytit. A těmto blabla řečem se nevyhneme ani na portálech katolické mládeže. Navíc pro evropské poutníky, zejména z Východu, je traumatizující zkušenost války v hraničních oblastech Ukrajiny a Ruska s hrozbami pro sousední země. A konečně, tito mladí lidé, kteří byli v Lisabonu, se drží víry, kterou, jak se zdá, jejich okolí sdílí stále méně, ba dokonce se jí vysmívá.

Věnujeme dostatečnou pozornost tomu, co tito mladí lidé prožívají, a dáváme jim v tomto složitém světě jejich právoplatné místo? Papež František jejich úzkost zjevně vnímá: „V této historické chvíli čelíme obrovským výzvám; [slyšíme] bolestné sténání (...) Najděme však odvahu vidět náš svět ne jako ve smrtelné křeči, ale v procesu zrodu, ne na konci, ale na začátku nové velké kapitoly dějin,“ potvrdil na Lisabonské univerzitě. Má jí být umožněno pracovat na tom, aby vznikla „nová choreografie, která respektuje tanec života tím, že do jeho středu staví lidskou osobu“. Je to způsob, jak vnímat sílu radosti, která během těchto pěti dnů vyzařovala z tohoto živého, mladého a různorodého zástupu, a jak mladým více důvěřovat.


Foto: Magis 2023, Portugalsko.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
4.4.2024 Pozvánka na Evropský Magis 2024
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku
31.7.2023 Světový Magis 2023 zve k vytváření budoucnosti plné naděje
9.1.2023 Ignaciánská síť mladých dospělých zahajuje svoji činnost



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil