Články / Aktuality Dnes je 5. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Pozvánka na Evropský Magis 2024

Čtvrtek, 4.4.2024
Srdečně zveme mladé lidi ve věku od osmnácti do třiceti pěti let na Evropský Magis 2024, mezinárodní setkání anglicky mluvích mladých žijících ignaciánskou spiritualitou. Koná se od 20. do 27. července 2024 převážně v Polsku. Prvních pět dní probíhají tzv. experimenty, aktivity ve skupinách, ve kterých je možné zažívat Boží blízkost při pouti, službě, umění, ekologii nebo duchovních cvičeních. Experimenty se konají na různých místech v Polsku a na Slovensku, dva z nich se konají v České republice: filmové exercicie v Praze a pouť na Moravě. Jsou to intenzivní programy pro přibližně desetičlenné skupiny doprovázené jezuity. Program je orámovaný společnou modlitbou, společenstvím a sdílením v Magis kruhu. Po nich se účastníci ze všech dvaceti pěti experimentů sejdou na třídenním Magis festivalu v Krakově.

Těm, kdo zvažují účast poprvé a jsou z ČR, přinášíme tyto FAQ:

Kde se o setkání dozvím více? Místa konání, cena, jak se přihlásit, …?

Na webu magis2024.eu. Web si pozorně pročti, obzvlášť sekci FAQ.

Nenechávej přihlášení na poslední chvíli. Čím později, tím menší šance že na tebe zbyde místo v experimentu, který by sis přál/a. Mysli také na to, že součástí přihlášení je kontakt na doporučujícího jezuitu nebo kněze.

Neumím moc dobře anglicky, můžu se účastnit?

Pokud myslíš, že angličtina je pro Tebe ta správná výzva, pak ano. Měla by Ti stačit středoškolská úroveň a chuť komunikovat. Neřeš gramatiku ani výslovnost, my ze střední Evropy se ji také učíme.

Co když se neumím modlit anglicky?

Povedou Tě ostatní a brožura s texty modliteb a mše svaté.

Bude společná doprava z ČR?

Společná doprava z ČR není v plánu. Můžeš se domluvit individuálně s ostatními účastníky. Pokud žádné neznáš, můžeš poprosit o propojení polské organizátory.

Jak se dostanu na místo srazu?

Místa setkání experimentů jsou vybírána tak, aby byla dostupná hromadnou dopravou ze střední Evropy. Přibližně měsíc před setkáním Tě kontaktují organizátoři Tvého experimentu s praktickými informacemi včetně toho, jak se orientovat v posledním úseku cesty. Obvykle Ti na požádání mohou doporučit nebo zajistit přespání jednu noc před programem a po něm na Tvoje náklady. Několik týdnů před experimentem bývá online schůzka, kde se seznámíte a můžete domluvit na cestě a dalších praktických záležitostech.

Co když se mi nehodí termín? Mohu se připojit později nebo odjet dřív?

Domluv se s organizátory. Magis experimenty předpokládají zapojení všech a naplno, takže se to nedoporučuje, kromě neplánovaných událostí. Třeba ale budeš moct příští rok, Magis se bude konat opět v jiné středoevropské zemi.

Nechce se mi jet sám/sama…

Na Magisu se počítá s tím, že se účastníci předem neznají a seznámí se až při programu. Na některých experimentech je hodně prostoru na to být spolu (např. pěší pouť), u některých míň (exercicie v tichu, služba potřebným). Vol si experiment i podle toho. Na Magisu se sejdou ti, kdo si dobrovolně vyberou stejný typ experimentu, ať už pouť nebo umění, takže je velká šance že s dalšími budeš mít společné téma.


Autorem textu je Dominik Macháček.
Foto: magis2024.eu.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku
8.8.2023 Po Lisabonu
31.7.2023 Světový Magis 2023 zve k vytváření budoucnosti plné naděje
9.1.2023 Ignaciánská síť mladých dospělých zahajuje svoji činnost



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil