Články / Aktuality Dnes je 16. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nekonečné Velikonoce

Čtvrtek, 18.4.2024
Malta. Jezuitský scholastik Rob Rizzo náleží do evropské středomořské provincie. Poslední čtyři roky strávil studiem teologie v Římě a na Filipínách. V těchto dnech se vrátil do své vlasti, kterou je ostrov Malta, aby byl 20. dubna vysvěcen na kněze. Nabízíme vám jeho zamyšlení.


Představte si toto: Konečně zdoláte horu, kvůli které jste trénovali, výhled z vrcholu je úchvatný, ale pak... se prostě sbalíte a jedete domů? Velikonoce někdy mohou takhle trochu působit. Po dlouhé době postu slavíme vítězství, vzkříšení a pak... co? Jen se vrátit k našemu všednodenního životu?

Velikonoce nejsou jen cílová čára, ale startovací čára pro zcela nové dobrodružství. Je to okamžik, kdy je smrt poražena a bohatý život vzkříšení expanduje zpět do světa. Letos, když se připravuji na své svěcení, jsem touto pravdou zasažen více než kdy jindy. Postní doba je intenzivní příprava, ale Velikonoční neděle je pouze začátkem velikonočního proudu, padesátidenního období, které překypuje radostí ze vzkříšení. Je to delší období než půst, což samo o sobě podtrhuje proměňující sílu Velikonoc.

I já začínám o Velikonocích nové období svého života. Období, které mělo svůj vlastní čas na přípravu. Období, které s sebou nese svou vlastní radost a útěchu. V nadcházejících dnech budu vysvěcen na kněze v Tovaryšstvu Ježíšově. Přemýšlím, jak se můj život změní. Bez ohledu na to, jak moc mě formace, kterou jsem prošel, připravila, není nic lepšího, než ji prožít. Stejně jako apoštolové, kteří mnohokrát slyšeli Ježíše mluvit o jeho umučení, smrti a vzkříšení, když přišel čas, byli stále ztracení, zmatení, vyděšení... slyšeli o vzkříšení, ale nemohli pochopit, co to je. Museli to zažít, prožít, přijmout milost Dobré zprávy – radost a útěchu, kterou přinášela. Boží milost se rozvíjí v živých, nejen v plánování.

Uprostřed slavnosti svěcení je snadné zapomenout na jádro toho všeho: sloužit Bohu a druhým. Skutečná radost spočívá ve využití kněžství k překlenutí propasti mezi lidmi a Boží láskou. Dobrá zpráva o sdílení svátosti smíření a společenství se stává způsobem, jak nabídnout naději a spojení ve světě, který touží po obojím.

Mým nejhlubším přáním jako kněze je, aby mě Bůh mohl použít jako nástroj, který by lidem ukázal, jak moc je Bůh miluje, abych byl nástrojem v Božích rukou, melodií, která ostatní přibližuje k Umělci. Když vím, jak Boží láska proměnila můj vlastní život, nemohu se dočkat, až budu tuto hudbu sdílet se světem.

Naděje na vzkříšení není prchavý okamžik. Je to trvalá útěcha, která nás nese temnotou a nabízí odvahu a útěchu tváří v tvář těžkostem. Je to naděje, která staví mosty, inspiruje odvahu a připomíná nám, že Bůh je vždy s námi. O těchto Velikonocích se přenesme za cílovou čáru a přijměme nekonečné dobrodružství nového života v Kristu. Jak můžete sdílet hudbu Boží lásky ve svém vlastním prostředí?


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.6.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
19.6.2024 Třetí probace je to, co si její účastníci dávají navzájem
10.6.2024 Péče o mladé a nová duchovní povolání
28.5.2024 Slovenští jezuité prosili o nová povolání
17.4.2024 Jezuitské povolání: výzva k tomu, co je „více“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Zrušení řádu v roce 1773

Bula Exposcit debitum


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil