Články / Aktuality Dnes je 25. 6. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ

Středa, 24.4.2024
Homs. Dne 7. dubna uplynulo deset let od násilné smrti otce Franse van der Lugta SJ. V Sýrii byla válka a otec byl zabit ve starém klášteře v Homsu.


O deset let později se zde stále nachází mnoho stop jak po válce, tak po Fransově smrti. Ve městě je dopad války patrný všude: spousta budov je neobsazených, protože obyvatelé odešli, a nadále odcházejí, aby se vyhnuli krizi; z velkých částí města jsou jen ruiny, staré tržiště poblíž je stále prázdné. Ale stopami Fransovy smrti jsou květiny na jeho hrobě v jezuitské zahradě; mladí lidé, kteří mají množství aktivit na místě, které založil; skupiny, které podnikají výlety do přírody jako on; činnost jezuitů je v Homsu ještě rozsáhlejší než před válkou. Proto bylo tak přirozené, že se více než sedm set lidí sešlo, aby oslavili výročí Fransovy smrti.

Hlavní představitelé církví v Homsu, katoličtí a pravoslavní biskupové a protestantští pastoři, řeholní sestry, Společenství křesťanského života, mladí lidé a jezuité byli při této příležitosti Fransovou rodinou a snažili se sdílet jednoduchost, kterou tak miloval. Liturgie byla slavnostní, ale bez mimořádností, oběd pro všechny připravila skupina žen podomácku, služby při oltáři zastali mladí i starší lidé, jezuité a lidé s postižením, pro tuto příležitost se spojily dva sbory… Biskup přijal modlitby za umučené – Fransova smrt je skutečně semenem pro církev v Homsu a pomáhá udržet naději v Sýrii, kde třináct let konfliktů vyčerpalo veškerou energii.

Vzpomínkové akce proběhly i jinde. V Amsterodamu se slavila mše přímo 7. dubna, dále měl představený jezuitské komunity P. Jan Stuyt sérii přednášek v Nizozemsku o spiritualitě P. Franse.

V blízkovýchodní provincii byly zhotoveny dva videodokumenty: jeden o odkazu P. Franse van der Lugta v Sýrii, jeho vlivu na obyvatelstvo a poutích k jeho hrobu, druhý se zaměřuje na jezuitský humanitární odkaz v Libanonu. Skupina dětí navíc na jeho památku nahrála hymnu.

Otec generál Arturo Sosa si také přál toto výročí připomenout:

„Při tomto desátém výročí zavraždění otce Franse van der Lugta v jeho domě v syrském Homsu jsme svědky toho, jak moc je stále živý a aktivní v srdcích mnoha lidí, kteří s ním byli v kontaktu, včetně jeho jezuitských spolubratrů, řeholních sester, kněží i laiků.

Mnoho lidí, kteří ho osobně neznali, se po celém světě také inspirovalo jeho spisy, přednáškami, a především příkladem jeho života. Znovu se ukazuje, jak život v oddanosti Bohu přináší hojné ovoce: „Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce“ (J 15,5).

U příležitosti tohoto desátého výročí je vhodná doba k tomu, abychom si připomněli Sýrii a její lid, zemi, kterou otec Van der Lugt tolik miloval a za kterou cítil tolik vděčnosti. Podle jeho vlastního svědectví, pokud mohl dát tolik, bylo to proto, že mnohem více dostal od syrského lidu, a to i dnes v bolestné situaci, která, jak se zdá, nemá konce.

Dnes znovu používáme výraz, který on tak často používal: Ilal’amam (Vpřed!). Inspirováni jeho příkladem voláme spolu s trpícím syrským lidem: nikdy nesmíme vzdát hledání zdroje života, který vyvěrá ve svůj čas!

Video v angličtině o P. Fransi van der Lugtovi SJ s jeho odkazem.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Syria. Jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil
22.6.2023 Pohřeb P. Petra Koláře SJ



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za všechny, kdo jsou na útěku ze své vlasti
Modleme se, aby ti, kdo prchají před válkou nebo hladem a jsou nuceni podnikat cesty plné nebezpečí a násilí, našli v hostitelských zemích laskavé přijetí a nové životní příležitosti.

Národní úmysl
Za volby do Evropského parlamentu
Modleme se, aby poslanci zvolení do Evropského parlamentu respektovali přirozený řád vepsaný Bohem do stvoření a usilovali o opravdovou spravedlnost.

více »

Nejbližší akce

Víkend pro zájemce o jezuitský řád


Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro řeholní sestry všech řádů a kongregací


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


více »

Kalendárium

Památka pěti jezuitských světců

Jezuité šiřiteli úcty k Božskému Srdci


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil