Články / Aktuality Dnes je 1. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ

Středa, 24.4.2024
Homs. Dne 7. dubna uplynulo deset let od násilné smrti otce Franse van der Lugta SJ. V Sýrii byla válka a otec byl zabit ve starém klášteře v Homsu.


O deset let později se zde stále nachází mnoho stop jak po válce, tak po Fransově smrti. Ve městě je dopad války patrný všude: spousta budov je neobsazených, protože obyvatelé odešli, a nadále odcházejí, aby se vyhnuli krizi; z velkých částí města jsou jen ruiny, staré tržiště poblíž je stále prázdné. Ale stopami Fransovy smrti jsou květiny na jeho hrobě v jezuitské zahradě; mladí lidé, kteří mají množství aktivit na místě, které založil; skupiny, které podnikají výlety do přírody jako on; činnost jezuitů je v Homsu ještě rozsáhlejší než před válkou. Proto bylo tak přirozené, že se více než sedm set lidí sešlo, aby oslavili výročí Fransovy smrti.

Hlavní představitelé církví v Homsu, katoličtí a pravoslavní biskupové a protestantští pastoři, řeholní sestry, Společenství křesťanského života, mladí lidé a jezuité byli při této příležitosti Fransovou rodinou a snažili se sdílet jednoduchost, kterou tak miloval. Liturgie byla slavnostní, ale bez mimořádností, oběd pro všechny připravila skupina žen podomácku, služby při oltáři zastali mladí i starší lidé, jezuité a lidé s postižením, pro tuto příležitost se spojily dva sbory… Biskup přijal modlitby za umučené – Fransova smrt je skutečně semenem pro církev v Homsu a pomáhá udržet naději v Sýrii, kde třináct let konfliktů vyčerpalo veškerou energii.

Vzpomínkové akce proběhly i jinde. V Amsterodamu se slavila mše přímo 7. dubna, dále měl představený jezuitské komunity P. Jan Stuyt sérii přednášek v Nizozemsku o spiritualitě P. Franse.

V blízkovýchodní provincii byly zhotoveny dva videodokumenty: jeden o odkazu P. Franse van der Lugta v Sýrii, jeho vlivu na obyvatelstvo a poutích k jeho hrobu, druhý se zaměřuje na jezuitský humanitární odkaz v Libanonu. Skupina dětí navíc na jeho památku nahrála hymnu.

Otec generál Arturo Sosa si také přál toto výročí připomenout:

„Při tomto desátém výročí zavraždění otce Franse van der Lugta v jeho domě v syrském Homsu jsme svědky toho, jak moc je stále živý a aktivní v srdcích mnoha lidí, kteří s ním byli v kontaktu, včetně jeho jezuitských spolubratrů, řeholních sester, kněží i laiků.

Mnoho lidí, kteří ho osobně neznali, se po celém světě také inspirovalo jeho spisy, přednáškami, a především příkladem jeho života. Znovu se ukazuje, jak život v oddanosti Bohu přináší hojné ovoce: „Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce“ (J 15,5).

U příležitosti tohoto desátého výročí je vhodná doba k tomu, abychom si připomněli Sýrii a její lid, zemi, kterou otec Van der Lugt tolik miloval a za kterou cítil tolik vděčnosti. Podle jeho vlastního svědectví, pokud mohl dát tolik, bylo to proto, že mnohem více dostal od syrského lidu, a to i dnes v bolestné situaci, která, jak se zdá, nemá konce.

Dnes znovu používáme výraz, který on tak často používal: Ilal’amam (Vpřed!). Inspirováni jeho příkladem voláme spolu s trpícím syrským lidem: nikdy nesmíme vzdát hledání zdroje života, který vyvěrá ve svůj čas!

Video v angličtině o P. Fransi van der Lugtovi SJ s jeho odkazem.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Syria. Jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil
22.6.2023 Pohřeb P. Petra Koláře SJ



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka pěti jezuitských světců

Jezuité šiřiteli úcty k Božskému Srdci


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil