Články / Aktuality Dnes je 7. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Služba chudým a bezdomovcům v Detroitu

Středa, 1.5.2024
Detroit. Otec Tim McCabe je ředitelem Centra papeže Františka v michiganském Detroitu. Jeho apoštolát je zaměřený na chudé a bezdomovce ve městě. Centrum je jedním z děl středozápadní provincie Spojených států, která navštívil P. generál Arturo Sosa na začátku dubna. O setkání hovoří P. Tim McCabe.


Naše radost byla téměř hmatatelná, když otec generál vystoupil ze svého vozu před téměř dokončeným ubytovacím zařízením pro detroitské bezdomovce o rozloze pět a půl tisíce metrů čtverečních. Zařízení je pojmenované po papeži Františkovi a zaujímá revoluční přístup k řešení základních příčin bezdomovectví prostřednictvím traumatické péče, radikální lásky a přijetí. Přítomnost otce Sosy znamenala radostné vyzvednutí druhé Univerzální apoštolské preference a živé vyjádření jejího poslání „kráčet s chudými, vyloučenými, s těmi, jejichž důstojnost byla porušena, v poslání smíření a spravedlnosti“.

Téměř ve stejné době, kdy Tovaryšstvo Ježíšovo rozlišovalo Univerzální apoštolské preference, se tým Centra papeže Františka v Detroitu zapojil do vlastního rozlišování, jak reagovat na rostoucí počet lidí bez přístřeší. Již více než třicet let poskytují jezuité a jejich laičtí kolegové místo odpočinku bezdomovcům v centru Detroitu při kostele svatých Petra a Pavla. Denní centrum poskytuje jídlo, oblečení, sprchy, praní prádla a řadu dalších služeb, jako je lékařská a zubní péče. V roce 2017 se pak mezi zaměstnanci a dobrovolníky začala objevovat svatá nespokojenost. Začali jsme si klást otázku, zda stačí náš transakční přístup k lidem bez domova, nebo bychom měli uvažovat o více transformačním způsobu, vycházejícím ze sociální a ekonomické spravedlnosti.

Slova otce Sosy týkající se této apoštolské preference rezonovala v našich touhách po magis: „Cesta, kterou se snažíme jít s chudými, je cestou, která podporuje sociální spravedlnost a změnu ekonomických, politických a sociálních struktur, které generují nespravedlnost; tato cesta je nezbytným rozměrem smíření jednotlivců, národů a jejich kultur mezi sebou navzájem, s přírodou a s Bohem.“ V čase, který s námi otec Sosa strávil, dal jasně najevo svou lásku k chudým. Když podnikáme toto velké úsilí o odstranění bezdomovectví v našem městě, návštěva otce Sosy nám ukázala, že jsme součástí něčeho mnohem většího, než je naše vlastní úsilí. Tyto univerzální priority nejsou jen slova na papíře, ale jsou potvrzené Svatým otcem, jsou konkrétními projevy lásky v akci. Jsme činiteli Slova.

Pro ty, kteří jsou bez domova, kteří se tak často cítí přehlíženi a neviděni, je důležité, že nejvyšší představený jezuitů přišel požehnat oltáři v naší kapli, ale také požehnat misii vrátit důstojnost a naději těm, kteří se příliš často cítí nemít ani jedno. Zatímco bezdomovci z Centra papeže Františka možná nepochopili všechny podrobnosti návštěvy otce generála, vědí, že velmi důležitý člověk z katolické církve přijel přes půl světa, protože mu na nich záleží.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.6.2024 Hlasy naděje
25.6.2024 Univerzita ve Fairfieldu se zapojila do měsíce jezuitských služeb
7.5.2024 Jezuita ve vězení
16.4.2024 Setkání evropské Jezuitské služby uprchlíkům v Bukurešti
19.3.2024 Byl jsi tam?



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil