Články / Aktuality Dnes je 5. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitský týden v Bruselu

Pondělí, 3.6.2024
Brusel. Jezuitské týdny byly zahájeny ve Francii v roce 2017. Po ročníku 2022 v Erpentu to bylo podruhé, co byla tato akce organizována v Belgii. Na jezuitském týdnu v Bruselu se sešlo třicet pět jezuitů z Belgie, Francie, Polska, Kamerunu, Vietnamu a Indie. Během pěti dnů tato akce umožnila studentům ve věku od šesti do osmnácti let se s nimi setkat a zažít něco z jejich spirituality. „Naším cílem je, aby si mladí lidé uvědomili jezuitské hodnoty. Chceme vychovávat budoucí dospělé, kteří se zaměřují na ostatní,“ vysvětluje ředitel Saint Michel College Benoît Gallez.


Koordinační workshopy, ve kterých starší studenti nabídli mladším studentům úvod do předmětu dle vlastního výběru; aktivity kolem ekologických problémů; sportovní a solidární výzva… Všechny aktivity byly zaměřeny na univerzální apoštolské preference. Workshopy Passion na sedmdesát témat umožnily předvést své umění: hra na saxofon, tvorba šperků, improvizace atd. „Nemohli jsme se dočkat, až se podělíme o své zájmy,“ říká dvanáctiletá Sybille, „naši učitelé nám měsíce pomáhali vše připravovat.“ O tři roky starší Gabriel čekal na závod solidarity na podporu školy v Bolívii: „Rád si říkám, že když běžím za tuto školu, starám se i o své zdraví.“

Týden byl příležitostí lépe poznat jezuity prostřednictvím neformálních diskusí. Pro šest set žáků základních škol bylo uspořádáno setkání v kostele svatého Jana Berchmanse. Děti se mohly ptát jezuitů na jejich misie v zahraničí, například Etienna Degreze na jeho zkušenosti v Nepálu a Jean-Baptiste Roye v Burundi, ale také scholastiků z Indie a Vietnamu. „Jezuitský týden je pro mě opravdovým objevem,“ svěřuje se nový učitel. Výpovědi ve třídě nabízely ještě přímější výměnu názorů. Otec Louis Tonneau SJ hovořil v několika z nich. „Nejčastějšími otázkami jsou ‚Proč jste se stal jezuitou‘ a ‚proč mezi jezuity nejsou žádné ženy‘,“ uvádí. „Povolání, studium, rodina… mezi teenagery je těch otázek spousta.“ „Před týdnem jsem ani nevěděla, co je to jezuita,“ přiznává čtrnáctiletá Emilie. „Nejen že s námi mluvil o jezuitech, vyprávěl nám také svůj vlastní příběh,“ poznamenává její kamarád Mathieu. Opakované čtení umožnilo studentům meditovat a ptát se sami sebe: Jaká slova nebo jaké setkání si pamatuji? Pro dvanáctiletou Clémence je „nejdůležitější věc mít větší respekt“. Pro některé učitele to bylo překvapení: nikdy neviděli své studenty mlčet se zavřenýma očima po dobu patnácti minut!

Po celý týden byla každý večer tematická konference otevřená všem. Na závěr bylo představení „Un peu d’audace“, divadelní a hudební tvorba na základě rozlišování, kterou napsali, režírovali a provedli jezuité Louis Lorieux a Benoît de Dimanche. Podobenství o životě a rozhodnutích, která jej utvářejí, je zaměřeno na mladé lidi a dospělé, kteří je doprovázejí. Hra se hrála na začátku června v Paříži.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Belgium.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
13.6.2024 Sto padesáté výročí Univerzity svatého Josefa v Bejrútu
23.5.2024 Nové uspořádání Papežské gregoriánské univerzity
21.5.2024 Nemusíte věřit v mariánská zjevení. Ale já ano
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil