Články / Články Dnes je 5. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Jezuita z pod Petrova

Pondělí, 24.6.2024
Rozhovor s Gerwinem Kommou SJ

Petr Havlíček

Rakouský jezuita Gerwin Komma je brněnským rodákem. V domě ve stínu katedrály na Petrově prožil první roky svého dětství. Zažil, co je křivda, ale zakusil i sílu usmíření. Při příležitosti padesátého výročí jeho kněžského svěcení vznikl následující rozhovor.


Patere Kommo, máte kořeny v současné České republice. Po druhé světové válce musela Vaše rodina opustit rodné město Brno. Jak jste si hledal a našel cestu a vztah k rodné zemi?

Odsun z vlasti našich předků na svátek Božího Těla v roce 1945 byl pro nás pro všechny traumatizujícím zážitkem. Obrázky z dětství, živá vyprávění prarodičů, mé matky a příbuzných, zkušenosti předků s rozvětvenými kořeny, hudební zážitek z Dvořáka, Smetany, Janáčka, bariéra Železné opony, s tím vším rostl můj zájem a touha.

Kdy jste poprvé znovu navštívil Brno?

Než jsem vstoupil do řádu, navštívili jsme Brno poprvé 23. července 1966 a překvapilo mě, jak dobře jsem se v něm orientoval a cítil se jako doma. Jako dítě jsem často vzhlížel k věžím Petrova ze zahrady mých prarodičů na Domstiege 2 (pozn. – současná Petrská). Takže cesta tam byla jasná.

Naskytne se Vám i nyní příležitost vracet se do České republiky?

Prostřednictvím mých česko-slovenských spolubratrů se mi v průběhu let otevřelo mnoho příležitostí pátrat po stopách a poznávat historii z jejich pohledu zcela novým způsobem. V tomto ohledu byla významná částečně společná studijní léta s nedávno bohužel zesnulým P. Petrem Kolářem, s tajně vysvěceným P. Dominikem Kalatou, který dokonce v roce 1974 světil náš studijní ročník v Innsbrucku, stejně jako s P. Tomášem Špidlíkem, kterého jsem poznal v Římě v roce 1985 jako profesora na Orientále. Během svých prvních let v Collegiu Germanicum et Hungaricum jsem ho požádal o duchovní doprovázení a pak jsem s ním a s mnoha dalšími Brňany mohl v roce 2003 oslavit jeho jmenování kardinálem.

Teprve loni, u příležitosti oslav Gregora Mendela, jsem měl příležitost vychutnat si pohostinnost augustiniánů v klášteře na Starém Brně, prohlédnout si křtitelnici, v níž byla pokřtěna moje matka, a zahledět se nahoru směrem na Špilberk, na jehož restaurování se v meziválečné době podílel jako architekt můj otec, který se nevrátil od Stalingradu. Před čtyřmi lety jsme tam spolu s příbuznými absolvovali vynikající speciální prohlídku a nahlédli do originálních dokumentů. Mendelovo výročí mi také umožnilo radostné setkání po letech se dvěma kolegy z římského Nepomucena – Mons. Janem Mrázem a Mons. Františkem Koutným.

V roce 1967 jste v 25 letech vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Když potkáte někoho, kdo neví nic o jezuitech, jak odpovíte na otázku, kdo je jezuita?

Ten, kdo sám zakusil Boží lásku a milosrdenství, kdo se vydal na cestu hledání autentického následování Krista, kdo byl připraven připojit se ke společenství, které roste ve spiritualitě svatého Ignáce z Loyoly, jehož myšlení a cítění s církví se v průběhu století stále obnovuje zevnitř, kdo je oddán víře a spravedlnosti a je připraven pracovat po boku těch, kteří stojí na okraji, ve všech oblastech pastorační služby na celém světě.

Kde a jak jste vy osobně poznal jezuity?

Když mi bylo třináct, hledala pro mě moje matka letní tábor. P. Rudolf Jarosch z Vídně jej nabízel se svou mariánskou kongregací v Traunkirchenu v Horním Rakousku. Tam jsem našel přátele a přítelkyně na celý život a zažil osvobozující sílu víry. S velkou trpělivostí nám byly zprostředkovány životní perspektivy, za které stojí za to se zasazovat. Dávaly nám bezpečí, provokovaly naše nasazení a probouzely trvalou radost.

Co pro Vás tenkrát znamenal svatý Ignác?

O Ignáci jsem tenkrát nic nevěděl, byl jsem ale konfrontován s jeho životem a dílem a v šestnácti jsem se vydal na svá první duchovní cvičení. V životních otázkách, které vyvstávaly, se začal osvědčovat ignaciánský způsob rozlišování, rozhodování a odhodlanosti. Otázky povolání, možného studia a životního stavu se vyjasňovaly na základě víry a poskytly potřebnou svobodu pro realizaci.

Byl jste v dětství také v kontaktu s řádovými sestrami?

Sestry ve farnosti v mateřské školce ve vídeňské čtvrti Krim a Misijní sestry Služebnice Ducha Svatého v ortopedické nemocnici v Hofburgu jsou nezapomenutelné. Také s voršilkami jsme byli v kontaktu díky děvčatům, která k nim chodila do školy.

V roce 2024 slavíte padesáté výročí kněžství. Co pro Vás znamená být knězem?

Během všech let a kroků zrání mi značila cestu slova Jana Křtitele: „On musí růst, já však se menšit.“ (Jan 3,30) K tomu mě s ohledem na disponibilitu provází důvěra Jóba: „Hospodin dal, Hospodin vzal, jméno Hospodinovo budiž požehnáno“ (Jób 1,21) a v pastoraci zvolání našeho svatého Ignáce: „adiuvare animas“, „pomáhat vzhůru životu“. Od počátku bylo zásadní, že jsem byl k této službě povolán jako řeholník.

Velkou část života jste věnoval formaci kněží – v Římě, v Innsbrucku a v Brixenu. Často slýchám, že dnešní generace je jiná než předcházející.

Bylo by špatně, kdyby mladí lidé stojící před vážnými výzvami, které před sebou vidí – a které jsme částečně zavinili i my – nebyli jiní! Vidím to jako úkol naší generace, žít a utvářet naši církevní službu tak, že bude vydávat svědectví, které budou křesťané znovu vnímat jako naplňující. Již při mém prvním odchodu z koleje Canisianum v Innsbrucku mi tehdejší kanisianisté darovali na cestu do Říma plakát s citátem Papeže Jana XXIII.: „Nejsme tu proto, abychom udržovali muzeum, ale abychom pečovali o kvetoucí zahradu, která oplývá životem!“ Je důležité se do toho zapojit a s pohledem na Ježíše přispět v synodálním duchu k šíření autenticky kněžského způsobu života. Pravidla Taizé, revidovaná v roce 1968, nesla název Jednota v pluralitě. Tuto jednomyslnost dnes potřebujeme více než kdy jindy a měli bychom čelit jejím mnohonásobným výzvám s důvěrou v působící sílu Ducha.

V řádu jste převzal také vedoucí úlohy: v letech 1989–1995 jste byl provinciálem rakouské provincie. Jak prožívali jezuité v Rakousku tyto roky, kdy se toho v Evropě tolik změnilo?

Vyrůstal jsem v letech převratů a budování Evropské unie, které v sobě nesly také ducha církevního optimismu víry Druhého vatikánského koncilu. Pád Železné opony v Šoproni, Lech Wałęsa a nezávislé odbory Solidarita, pád Berlínské zdi 9. listopadu 1989, Sametová revoluce v Československu a Perestrojka Michaila Gorbačova se nás všech dotýkaly a provázelo je mnohem více modliteb, než si mnozí myslí. V roce 1991 se rozpadla Jugoslávie a v Evropě a na našich hranicích se opět válčilo. Rozpadl se také Sovětský svaz a pokus o převrat zmařil Boris Jelcin, první prezident Ruské federace. Rakouská provincie Tovaryšstva Ježíšova udržovala jako „nejvýchodnější západ“ intenzivní kontakty s našimi spolubratry za Železnou oponou, pomáhala, kde to jen šlo, a také přijala mnoho těch, kteří našli cestu ke svobodě.

Náš řád, který prorocky vedl P. Pedro Arrupe jako generální představený v letech 1965–1981, byl díky své duchovně-intelektuální sounáležitosti se světem vždy i politicky citlivý. Závěry 32. generální kongregace (prosinec 1974–březen 1975), že „jako hříšníci jsme přesto povoláni být společníky Ježíše“ a vykonávat svou „službu víře“ v souladu s „podporou spravedlnosti“, inspirovaly daleko za hranicemi našeho řádu, ale vedly také k napětím uvnitř církve v kontextu „teologie osvobození“. Při přípravě 33. generální kongregace (září–říjen 1983) utrpěl otec generál mrtvici. Papež Jan Pavel II. v rozporu s konstitucemi řádu jmenoval dva spolubratry svými delegáty a pověřil je dalšími přípravami a volbou. V první volbě získal P. Peter-Hans Kolvenbach absolutní většinu, upevnil a po další léta vedl řád v kontinuitě a duchovně sjednocující obezřetnosti spolupráce přesahující provincie.

V roce 2021 byla založena Středoevropská provincie, která spojila dosavadní provincie Rakouska, Německa, Litvy-Lotyšska a Švýcarska. Jak vnímáte výhody a výzvy provincií, které spojují vícero zemí a jazyků?

Naše dosavadní provincie vedly již roky společný noviciát, a tím vznikl dobrý společný základ. Také v dalších fázích formace naše většinou mezinárodní komunity podporovaly dobré mezikulturní porozumění. Výzvou stále zůstává zdokonalovat dosavadní jazykové znalosti a nespoléhat se na jazykovou dominanci. Organizačně se stále nacházíme v náročné fázi reorganizace a učení a uvědomujeme si, že synergie lze využít pouze tam, kde je k dispozici odpovídající energie. Zapotřebí je disponibilita, která je zcela jistě platná i přeshraničně.

8

V letech 1996–1998 jste byl prezidentem Konference evropských provinciálů ve Štrasburku a v Bruselu. Jak vidíte evropskou integraci a budoucnost Evropy obecně?

Během těchto dvou a půl let jsem jako konzultor zastupoval otce Phila Harnetta, který onemocněl rakovinou. Po návratu ze sabatického roku jsem se na obou místech, ve Štrasburku i v Bruselu, snažil upevnit komunity a pokročit v budování konference. Naše tamější působení bylo prostřednictvím konkrétních komisí jednoznačně zaměřené na projekty, spolu s biskupem Homeyerem jsme navázali spolupráci s COMECE, s evropskými školami, mediálně jsme komunikovali prostřednictvím internetového časopisu „Europe Infos – EU z křesťanské perspektivy“, založili jsme sdružení pro obnovu Kaple pro Evropu v Rue van Maerlant, o kterou se ekumenicky staráme od roku 2001, a snažili jsme se o vybudování evropské Jezuitské služby uprchlíkům (JRS). Jednalo se tedy o různé přístupy, z nichž každý, jak jsme doufali, nově přispěje k upevnění Evropského společenství a oživí jeho „duši“, jak kdysi vyjádřil Jacques Delors. Vnitřně se nám podařilo přijmout první stanovy Konference evropských provinciálů v maďarském Dobokokö.

Vidíte témata v pastoraci, která se týkají celé Evropy?

Již dobrých deset let se Jezuitské evropské sociální centrum (JCSE) zasazuje o vize a hodnoty, které jsou v souladu s naším závazkem „víry a spravedlnosti“, a s přednostní volbou pro chudé jsou hlasem mnoha lidí, jejichž hlas stále není slyšet. O tom, jak dramatická je dnes situace, svědčí statistiky chudoby i v bohatších zemích, zejména pokud jde o chudobu dětí. Aktuálnost otázky migrace zažíváme denně v našich provinciích a regionech, ale snažíme se pomáhat také na místní úrovni prostřednictvím sociálních projektů po celém světě. Naše různorodé vzdělávací instituty působí například ve velkých uprchlických táborech prostřednictvím projektu „Jezuitské celosvětové vzdělávání – vysokoškolské vzdělávání na okraji“.

V neposlední řadě se náš evropský terciát, závěrečné jednoleté období přípravy před složením posledních slibů, koná v Libanonu, z čehož je také zřejmé naše směřování k „lidem na okraji“. Centrum Ukama, které bylo otevřeno před rokem, se zaměřuje na sociálně-ekologickou transformaci jako platforma pro změnu, jako think tank, vzdělávací instituce, místo pro navazování kontaktů a duchovní centrum.

Mezinárodní jezuitská služba pro uprchlíky (JRS) stejně jako Jesuitenweltweit již léta nabízejí možnost „vystoupení z ideálního světa“. Po podání přihlášky a absolvování přípravných seminářů umožňují lidem všech věkových kategorií strávit dvanáct měsíců v sociálně kritickém prostředí, pracovat s druhými a pro druhé a věnovat jim vlastní schopnosti a talent.

Život z víry ve společenství, blízkost Kristu ve slovu a svátosti, kultura přátelství, radost z odlišného, příroda a hudba. Takto jste jednou odpověděl na otázku, odkud čerpáte síly. Závěrem, podělte se prosím o konkrétní příklad toho, co Vám v poslední době dodalo sílu.

Po roce, který byl pro mě náročný i po zdravotní stránce, jsem srpen věnoval svému zotavení. Měl jsem možnost strávit dva týdny se spolubratrem v semináři v Brixenu. Protože jsme již ve vyšším věku, naplánovali jsme si menší výlety nebo procházky a užili si společné setkání s přáteli a známými. Další týden se spolubratry v jezuitské koleji a v Canisianu v Innsbrucku mi zase umožnil spoustu návštěv v okolí a obnovení starých vztahů. Nakonec na mě ještě čekaly moje ploutve v Krumpendorfu, kde jsme se dvěma spolubratry v naší chatce načerpali síly u jezera Wörthersee. Jak vidíte, nic extravagantního: společný život z víry, vděčnost za mnohé, co můžeme sdílet a vzájemně si darovat.

P. Gerwin Komma SJ se narodil v roce 1942 v Brně, po odsunu rodiny vyrůstal ve Vídni. Po sedmi letech komerční práce a absolvování gymnázia pro pracující vstoupil v roce 1967 do Tovaryšstva Ježíšova, v roce 1974 byl vysvěcen na kněze a v roce 1980 složil poslední sliby. Jeho posláním byla především pastorace a kněžská formace: Collegium Canisianum v Innsbrucku, Germanicum-Hungaricum v Římě a v kněžském semináři v Bolzanu-Brixenu; ujal se také vedoucích úkolů v řádu. Od dubna 2018 je pověřen úkolem vikáře pro řeholníky a společnosti apoštolského života ve vídeňské arcidiecézi.

Rozhovor připravila sr. Kamila Trojanová CJ. Vyšel v bulletinu Jezuité 1/2024, který je k dostání v jezuitských kostelích.
Starší čísla bulletinu jsou k dispozici v online archivu.
Foto: archiv Gerwina Kommy SJ.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
27.6.2024 Bulletin Jezuité přibližuje etapy jezuitské formace
26.4.2024 Hudba je dar a povolání
18.4.2024 Mají jezuité rádi hudbu?
8.4.2024 Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby
19.12.2023 Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil