Články / Aktuality Dnes je 7. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Univerzita ve Fairfieldu se zapojila do měsíce jezuitských služeb

Úterý, 25.6.2024
Fairfield. Před pěti lety potvrdil papež František pro Tovaryšstvo Ježíšovo univerzální apoštolské preference, což jsou čtyři zaměření, jak má Tovaryšstvo sloužit potřebám církve v následujících deseti letech. V polovině této doby otec generál znovu tyto preference připomíná, ale s konkrétním poselstvím jezuitům a spolupracovníkům po celém světě: „Naše služby mohou konat dobré skutky samy, ale můžeme dělat velké skutky společně.“


Jako příklad může posloužit jezuitská univerzita ve Fairfieldu v americkém státě Connecticut. Univerzita každoročně pořádá Národní měsíc jezuitských služeb. Je to iniciativa, při které se jezuité, studenti a absolventi setkávají a spolupracují s dalšími lidmi dobré vůle napříč díly a službami způsobem, který odráží základní jezuitské hodnoty spirituality, soucitu, konverze a sociální odpovědnosti. Během měsíce dubna vyzvala asociace absolventů univerzity své různé pobočky po celé zemi, aby si zvolily konkrétní způsoby spolupráce s dalšími službami a neziskovými organizacemi, které slouží jejich místním komunitám.

Ve Washingtonu DC se absolventi spojili s programem Honor Flight, který oceňuje veterány pořádáním výletů za památníky v hlavním městě země. V Bridgeportu ve státě Connecticut se jezuité a absolventi přidali k zaměstnancům Fairfield University, aby se dobrovolně zapojili do programu Connecticut Foodshare tříděním a balením tisíců liber potravin určených pro spíže, vývařovny a organizace sloužící těm, kteří to nejvíce potřebují v celém státě.

Služby a aktivity se v jednotlivých zemích liší v závislosti na tom, co jednotlivé místní komunity nejvíce potřebují, ale všechny sdílejí požadavek pracovat mimo typickou činnost univerzity. Studentská asociace fairfieldské univerzity spolupracovala s Absolventy Color Network a Centrem pro rodinnou spravedlnost na poskytování hygienických potřeb ženám, které si je nemohou dovolit. Na Long Islandu se absolventi dobrovolně přihlásili do programu na záchranu zvířat, zatímco pobočka v San Franciscu podávala jídlo potřebným v Glide Memorial Church. V Bostonu se absolventi dobrovolně přihlásili do organizace Cradles to Crayons, aby poskytli základní potřeby pro znevýhodněné děti.

Nejsou to jen dobrovolnické příležitosti nebo místa pro komunitní služby, ale spíše ztělesnění toho, po čem Svatý otec, otec generál a apoštolské preference volají ve všech službách Tovaryšstva Ježíšova: více holistický pohled na dobro, které jezuitská díla mohou udělat, jakmile se dostanou za hranice své původní mise.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.6.2024 Hlasy naděje
7.5.2024 Jezuita ve vězení
1.5.2024 Služba chudým a bezdomovcům v Detroitu
16.4.2024 Setkání evropské Jezuitské služby uprchlíkům v Bukurešti
19.3.2024 Byl jsi tam?



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil