Články / Články Dnes je 14. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na srpen

Středa, 31.7.2024
Krátké úvahy národního ředitele sítě P. Pavla Ambrose SJ

Pavel Ambros

Úmysl papeže: Za vrcholné politiky – Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

„Dnes neprožíváme epochu změn, nýbrž změnu epochy.“ (papež František) V čem spočívá tato změna, která probíhá před našima očima? Kromě jiného v technologickém způsobu přenosu informací. Rozostření skutečnosti přenosem informací nikoho již netrápí! A rovněž ve změně kulturních vzorců a chápání společnosti. Dříve se politik snažil získat voliče, totiž ty, kteří sdílejí – v té či oné podobě – jeho ideové představy. Šlo mu o vytěžení druhých pro „svoji“ pravdu. Tento svět odumírá, zaniká, vytrácí se. Dnes nastupuje nový, digitální svět. Politik dneška chce získat příznivce. Prodává marketingovou iluzi, že se mohou přímo, bez prostředníka, podílet na rozhodování. A metoda k tomu nejvhodnější? Je založena na jednoduché myšlence z byznysu: Důležitějším než pravda se stává veřejné mínění. Položme si i my otázku kladenou papežem Františkem: „Co nastane bez vědomě kultivovaného bratrství, bez politické vůle k bratrství, tlumočené do výchovy k bratrství, dialogu, vzájemnému poznávání a hodnotovému obohacování?“ (Fratelli tutti, 103)

Národní úmysl: Za účastníky exercicií – Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

Podle ignaciánské tradice mají duchovní cvičení pomoci člověku, aby „zvítězil sám nad sebou a dal svůj život do pořádku, aniž by se nechal ovlivňovat nějakou nezřízenou náklonností.“ (DC, č. 21) Postupně člověk svůj život upravuje tím, že ho podpoří ve čtyřech životně důležitých krocích, které dobře ilustrují metodu exercicií. Papež František ji opakovaně připomíná: „Vybavuje se mi zde starobylé rčení, které ilustruje dynamiku duchovních cvičení v ignaciánské metodě, totiž to, co je deformované, změnit; poté to, co je napravené, rozvíjet; rozvinuté nadále utvrzovat a to vše přetvářet v činy.“ Geniální formulace, která v zásadě dobře odpovídá procesu probíhajícímu ve čtyřech týdnech exercicií, zaměřenému na volbu nebo reformu životního stavu.


Videoposelství papeže Františka k modlitebním úmyslům můžete zhlédnout ZDE.
Nové stránky Celosvětové sítě modlitby s papežem ZDE.

8


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
6.8.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
15.7.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
2.7.2024 Nové webové stránky Apoštolátu modlitby
1.7.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na červenec
5.6.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní cvičení


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil