Články / Aktuality Dnes je 14. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitští bratři z Evropy se setkali v Maďarsku

Středa, 7.8.2024
Dobogókő. Ve dnech od 16. do 21. července se po deseti letech znovu sešli jezuitští bratři z evropských provincií, a to v exercičním domě Manréza v Dobogókő. Na druhou polovinu tohoto času se ke skupině dvaceti dvou bratrů a maďarských organizátorů připojil předseda Jezuitské konference evropských provinciálů (JCEP) P. Dalibor Renić SJ. Toto setkání bylo pro účastníky obzvláště důležité, protože se zrodilo z touhy, která vznikla před dvěma lety na celosvětovém setkání bratrů jezuitů konaném v Římě, kde Evropu zastupovalo šest bratrů. Přestože jezuité a jejich spolupracovníci z různých oblastí v Evropě pravidelně (každoročně nebo jednou za dva roky) pořádají odborná setkání, tradice takových setkání mezi jezuitskými bratry v Evropě ještě nebyla zavedena.


Jedním z cílů setkání bylo zviditelnit povolání jezuitských bratrů. Jezuitská formace se primárně zaměřuje na řeholní výchovu, konkrétně podle ignaciánského charizmatu, završenou posledními sliby. Mezi prvními sliby složenými po noviciátu a posledními sliby procházejí jezuité různými cestami formace. Někteří se připravují na kněžskou službu, jiní získávají základní teologické a filozofické znalosti a pokračují v dalším studiu nezbytném pro svoji profesi nebo službu v Tovaryšstvu Ježíšově. V současné době je v Evropě přibližně dvě stě padesát bratrů jezuitů, z nichž čtyři patří do hostitelské maďarské provincie.

Hlavním cílem setkání bylo, aby se bratři jezuité, kteří slouží v evropských provinciích, vzájemně poznali a upevnili své společné bratrské povolání, a to jak jednotlivě, tak i ve společenství. První den setkání byl zaměřen na vzájemné představení. Poté začal proces duchovní konverzace doporučený nejnovějšími generálními kongregacemi: nejprve se účastníci shromáždili k naslouchání tématu nebo duchovnímu podnětu, poté se individuálně modlili a následovalo hlubší sdílení v malých skupinách. Nakonec se všichni sešli na společném zasedání, kde zprávy malých skupin zahájily otevřenou diskuzi.

Povolání jezuitského bratra podpořil generální představený Tovaryšstva Ježíšova P. Arturo Sosa speciální videozprávou k této příležitosti. Ve svém poselství zdůraznil, že bratři připomínají, že jezuitské zasvěcení Bohu se primárně prožívá v rámci řeholních slibů, což je pro všechny jezuity stejné, i když jezuitská služba je velmi různorodá. Klíčovým aspektem sdíleného poslání je podpora lidských vztahů a pocitu sounáležitosti, což vyžaduje flexibilitu v našem rychle se měnícím světě.

Dalším hlavním tématem setkání bylo praktické plánování. Bratři spolu s P. Daliborem pracovali na založení Evropské sítě bratrů jezuitů, která bude patřit do JCEP. Síť si klade za cíl organizovat online setkání a setkání podobná tomu současnému vždy za jeden či dva roky. To posílí stávající spojení mezi bratry a pomůže podpořit bratrské povolání a také navrhne zlepšení ve formaci bratrů.

Před setkáním pozvali organizátoři bratry na několik dní neformální dovolené, kterou pořádala jezuitská kolej svatého Ignáce v Budapešti. V těchto dnech účastníci navštívili Budapešť, kde si prohlédli Matyášův chrám, který je spjat s jezuitskou historií. Navštívili také centrum maďarské jezuitské provincie v ulici Horánszky a zúčastnili se mše celebrované otcem Daliborem v jezuitském kostele na Mariině ulici. Nakonec předseda JCEP informoval o aktivitách konference, do které bude nově vznikající síť rovněž integrována.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
6.8.2024 Bůh má jiná měřítka
25.7.2024 Ke zdravému jezuitskému životnímu stylu
23.6.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
19.6.2024 Třetí probace je to, co si její účastníci dávají navzájem
10.6.2024 Péče o mladé a nová duchovní povolání



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní cvičení


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil