Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Liturgie a liturgická formace v Tovaryšstvu Ježíšově

Čtvrtek, 15.8.2024
Reakce na výzvu k „vážné a životaschopné liturgické formaci“

Papež František ve svém apoštolském listu Desiderio Desideravi z roku 2022 znovu formuloval učení Druhého vatikánského koncilu o liturgii jako o zdroji a vrcholu života církve, „hlavním a nepostradatelném zdroji, z něhož mají věřící čerpat pravého křesťanského ducha“ (Sacrosanctum Concilium, 14). Uskutečnění mandátu koncilu pro reformu a obnovu liturgie, jak vysvětluje papež, čelí přetrvávajícím protisilám, jak sociokulturním, tak církevním. A tak František naléhal na „vážnou a životně důležitou liturgickou formaci“ Božího lidu, aby všichni „obnovili schopnost plně žít liturgické dění“ (DD, 27).

Mezinárodní Jungmannova společnost pro jezuity a liturgii se zabývala touto výzvou Svatého otce na svém desátém kongresu od 1. do 6. července v Cebu na Filipínách. Zveřejnění apoštolského listu v červnu 2022 se časově shodovalo s žádostí generálního poradce pro formaci P. Marka Ravizzy v návaznosti na předchozí kongres, který právě skončil v Římě. „Mohla by Jungmannova společnost“, ptal se otec Ravizza, „podpořit obnovu liturgické formace v Tovaryšstvu Ježíšově, zejména s ohledem na přispívání zdrojů, jako jsou vzdělávací videa, na nové webové stránky pro formaci, které úřad vyvinul?“ Předsednictvo Jungmannovy společnosti výzvu ochotně přijalo a navrhlo plán dvou kongresů: zaprvé stanovit problémy a potřeby v roce 2024 a poté vyvinout prostředky pro podporu liturgické formace v roce 2026.

Kongres 2024 v Cebu: Liturgie a liturgická formace

Čtyřicet pět jezuitů ze sedmnácti provincií z celého světa – kněží a scholastici, formátoři, liturgičtí odborníci, pastorální liturgisté – se sešlo v Cebu v Centru pro ignaciánskou spiritualitu, kde je hostila filipínská provincie a prezident centra P. Jose Quilongquilong. Prezident Jérôme Guingand ve svém úvodním projevu ke kongresu vyjádřil silné a slabé stránky současného jezuitského vztahu k církevní liturgii ad intra a ad extra, přičemž tvrdil, že liturgická formace v Tovaryšstvu musí vycházet z reality Tovaryšstva a církve. Po jeho projevu následovala přednáška profesorky Josefiny Manabat ze San Beda University, nazvaná „Papežova Desiderio Desideravi a liturgická formace v Tovaryšstvu Ježíšově“. Během následujících dvou dnů účastníci prostřednictvím plenárních zasedání a malých skupin do hloubky diskutovali o prezentacích čtyř dimenzí dnešního jezuitského liturgického života: „Liturgie v jezuitských komunitách“ od P. Marka Aloysiuse; „Liturgie v apoštolátech“ od P. Vlastimila Dufky; „Denní slavení mše v jezuitských komunitách“ od P. Tonyho Lusvardiho a „Modlitba liturgie hodin“ od P. Jérôma Guinganda. Po následné exkurzi do centra Cebu a na ostrov Mactan byl jeden den setkání věnován syntéze poznatků diskusí, zvýrazněných setkáním přes Zoom s otcem Ravizzou, s panelovými prezentacemi čtyř formátorů a čtyř mužů ve formaci. Toho večera se účastníci připojili ke slavení eucharistie při farní liturgii v jezuitském kostele Nejsvětějšího srdce, které předsedal a kde kázal arcibiskup José Palma.

Výsledky a práce do budoucna: Ke kongresu 2026

Závěrečný den moderoval nastupující prezident Jungmannovy společnosti P. Bruce Morrill, který představil práci příštích dvou let a kongresu 2026, konkrétně vytvoření několika vzdělávacích videí pro webovou stránku světového Tovaryšstva ohledně jezuitské formace. Kongres bude zahrnovat prezentace, zpětnou vazbu, workshopy a vznik vysoce kvalitních videí; bude se konat na College of the Holy Cross v americkém Worcesteru. Doplňkovým výstupem kongresu v Cebu je projektované e-bookové vydání jeho adres, prezentací a pomocných dokumentů, které připravil P. Vlastimil Dufka.

Dalším povzbudivým výsledkem kongresu v Cebu bylo zvolení čtrnácti nových členů Jungmannovy společnosti. Účast jezuitů, kteří se zabývají liturgií a souvisejícími obory, je na kongresech vždy vítána.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.8.2024 Kritériem toho, co má být v životě církve zachováno, je vždy láska
23.8.2024 Eucharistický zázrak i před našima očima?
16.8.2024 Zde, s ním a již brzy úplně
9.8.2024 Nelze mít jistotu chleba bez blízkosti slova
2.8.2024 Uznat prvenství milosti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil