Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový pomník v Bratronicích již brzy připomene kněze Adolfa Kajpra

Středa, 28.8.2024
Obec Bratronice na Kladensku bude mít již brzy nový pomník. Připomene zdejší významnou osobnost – kněze Adolfa Kajpra. Slavnostní odhalení pomníku se uskuteční v úterý 17. září 2024 od 16 hodin, v den 65. výročí úmrtí Adolfa Kajpra ve věznici v Leopoldově. Požehná mu arcibiskup pražský a primas český Jan Graubner. Ten bude také při této příležitosti celebrovat od 15.00 mši v místním kostele Všech svatých. Na oficiální program naváže od 16.30 obecní slavnost.


Za pořízením pomníku stojí několik místních nadšenců, kteří se pro jeho uskutečnění spojili s kladenským spolkem Klíče pro demokracii. Podporu našli u Tovaryšstva Ježíšova, jehož byl Adolf Kajpr členem, a postupně i u vedení obce Bratronice a Středočeského kraje. Potřebné peníze získal spolek díky veřejné sbírce.

„Pomník bude stát v těsné blízkosti bratronického kostela Všech svatých, na klidném pietním místě, které je ale živou součástí historické návsi,“ uvedl jeden z iniciátorů akce Jiří Lukáš.

Adolf Kajpr (5.7. 1902 Hředle – 17.září 1959 Leopoldov) byl český jezuita, katolický kněz, horlivý kazatel, zpovědník, duchovní vůdce, publicista a vydavatel katolického tisku. Vyjadřoval se nejen k ústředním tématům katolické víry, ale také k soudobým společenským a politickým tématům. „A právě tento občanský rozměr širokého spektra činnosti tohoto obdivuhodného člověka byl hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli vznik pomníku na jeho památku aktivně podpořit,“ vysvětlil člen Rady spolku Klíče pro demokracii Milan Hulínský.

Za své názory byl Adolf Kajpr vězněn nacisty (1941 – 1945) i komunisty (1950 – 1959). Po devíti letech v komunistický žalářích, ve věku padesáti sedmi let, pak ve věznici v Leopoldově zemřel. V současnosti probíhá proces jeho blahořečení, který by měl být završen podle odhadů během příštího roku.

Podoba pomníku vznikla v bratronickém restaurátorském a sochařském ateliéru Valžán. Sochařka Klára Žán Valentová nejdříve vytvořila grafické návrhy, pak model busty, a nakonec i model celého pomníku v měřítku 1:3.

„Pomník sestává z figury Adolfa Kajpra sevřeného mezi dva bloky kamene, symbolizujícího střet člověka – osobnosti s totalitní mocí, na jedné straně nacistickou a na druhé straně komunistickou. Jeho důležitou součástí jsou vybrané texty pátera Adolfa Kajpra, které budou vytesány na rovných plochách kamenných bloků,“ popsal podobu pomníku Jiří Lukáš. Náklady na výrobu a instalaci pomníku dosáhly cca šest set tisíc korun.

Obec Bratronice je úzce spjata s dětstvím a dospíváním Adolfa Kajpra. Jeho matka Anna Kajprová, rozená Kytková, sice pocházela po otci z nedalekých Lán, nicméně nejmladší sourozenci se již narodili v Bratronicích. A právě zde byla také oddána roku 1894 s řezníkem Adolfem Kajprem. Následně se celá rodina i se synem Josefem přestěhovala do Hředlí u Žebráku, kde provozovali hostinec a řeznictví. V Hředlích se jim roku 1902 narodil syn Adolf. Když pak v roce 1905 jeho matka zemřela, otec se syny se přestěhoval zpět do Bratronic. O rok později malým chlapcům zemřel i otec. Ačkoliv kmotrem Adolfa byl jeho strýc Josef Kajpr s manželkou Annou, vychovávala ho jeho teta Klára Kajprová (provdaná za Josefa Bůžka), na kterou často vzpomínal jako na hodnou, ale přísnou tetu. V Bratronicích chodil Adolf do školy a po jeho studiích zde v kostele proběhla i jeho primice.


Zdroj: Milan Hulínský, Klíče pro demokracii.
Foto: Autorka s modelem (foto Milan Hulínský).

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra
24.5.2023 Maria, hvězda jitřní
19.9.2022 Adolf Kajpr SJ jako předchůdce Druhého vatikánského koncilu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil