Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Katolický festival na Sibiři

Středa, 11.9.2024
Tomsk. V neděli 4. srpna se v jezuitské farnosti v Tomsku na Sibiři konal pátý Tomský katolický festival Ignáce z Loyoly. Vznikl společným úsilím farníků, kteří se již tři měsíce pravidelně scházeli, aby vše připravili a rozdělili si úkoly. Na pomoc přispěchali dobrovolníci, dárci i sponzoři.


„Náš festival kdysi začínal jako rodinný farní festival, ale přerostl v městskou akci, které se každoročně účastní mnoho obyvatel Tomska a hostů mimo město,“ čteme na profilu farnosti na sociální síti „W kontakt“.

Při vstupu na „party“ si účastníci museli koupit vstupenku a vyměnit rubly za měnu festivalu – „loyolky“. Každý se mohl mnohé dozvědět o životě zakladatele jezuitů, historii katolicismu a připomenout si, kolik významných Rusů bylo katolíky. Na všechny čekaly stoly plné tradičních jídel z celého světa a navzdory dešti všichni setrvali až do tomboly, která festival ukončila.

Děti se kromě bohaté zábavy pro ně připravené zúčastnily i kurzu výroby hraček. Mohly se také vyfotit s papežem Františkem a svézt se v papamobilu (viz foto „papeže“). Dospělí se bavili i vzpomínkami na vlastní dětství.

Farář otec Wojciech Ziółek SJ připomněl tři základní cíle festivalu: ukázat postavu svatého Ignáce „městu a světu“, získat peníze na rozsáhlou obnovu kostela postaveného v roce 1833 sem vyhnanými listopadovými povstalci a představit katolickou církev obyvatelům Tomska.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Russia.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.10.2023 Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
20.9.2022 Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil