Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Vietnamská jezuitská provincie má dost povolání

Pondělí, 16.9.2024
Vietnam. Ve většině zemí světa je velmi málo povolání k řeholnímu životu, což koresponduje se sociálním, kulturním a náboženským kontextem dnešního světa. Existuje však jedna výjimka z tohoto trendu: Vietnam. Počet mladých Vietnamců, kteří každoročně vstupují do jezuitského noviciátu – je tomu tak i v několika dalších mužských i ženských řeholních kongregacích – je dlouhodobě stabilní. Noviců je obvykle přes patnáct.


Před vstupem procházejí tito novicové vysoce strukturovaným a náročným procesem známým jako program kandidatury. Ta obvykle trvá dva až čtyři roky, během nichž mladého zájemce o vstup do Tovaryšstva Ježíšova doprovází nejen určený jezuita, ale i jezuitská komunita. Účastníci programu mohou být ve věku od osmnácti do čtyřiceti let, ale ve většině případů se jedná o vysokoškoláky, kteří pokračují ve studiu v jakémkoli oboru, který si vyberou, a zároveň pěstují a posilují svou touhu po řeholním životě. Někteří chodili již několik let do zaměstnání, než se rozhodli vydat cestou řeholního života. V posledním roce před vstupem žijí kandidáti společně v komunitě Panny Marie na cestě v Ho Či Minově Městě.

Několik let před pandemií bylo do programu zapsáno více než sto padesát kandidátů; nyní je jich přibližně sto, z nichž asi třicet je ve fázi před noviciátem, tedy v roce, kdy je učiněno konečné rozhodnutí o vstupu do noviciátu. O jedinečné zkušenosti práce s novými duchovními povoláními hovoří ředitel Pham Duy Anh.

„Náš tým se setkává s potenciálními kandidáty, abychom se ujistili o jejich vnitřních motivacích, o jejich touze žít řeholní život a o tom, zda lze tyto motivace sladit s ignaciánským způsobem života. Náš bývalý generál otec Nicolás vysvětloval, co bychom měli u kandidátů hledat: hluboký vztah k Ježíši Kristu, dobrou znalost sebe sama a schopnost navazovat opravdové vztahy s druhými, velký smysl pro štědrost a připravenost sloužit poslání církve.

Počet kandidátů se v průběhu desetiletí měnil. Před změnou politického režimu v roce 1975 bylo mnoho mladých mužů přijato do noviciátu. V letech 1975 až 2007 nebyly podmínky příznivé a každý rok jsme nenápadně přijímali jen tři až pět kandidátů. Od roku 2007 došlo k liberalizaci kontextu, ale až po zvolení papeže Františka v roce 2013 byl počet kandidátů mnohem větší. Přihlásilo se mnoho mladých mužů: papež byl pro nás mimořádným propagátorem povolání! Od pandemie však bylo kandidátů opět méně.

Kdo jsou tito mladí lidé? Každý z nich má svůj vlastní příběh, rodinné zázemí a cestu víry. Většina pochází z tradičního katolického prostředí ve farnostech a rodinách. Rodina má silný vliv na jejich víru a způsob života; učí je modlit se, povzbuzuje děti k účasti na farních aktivitách a mládežnických skupinách. Rodina je prvním seminářem pro ty, kdo vstoupí do řeholní společnosti. Tito mladí lidé musí mít zároveň smysl pro transcendenci; musí mít nezbytnou citlivost, aby slyšeli Boží volání k řeholnímu životu.

Ve Vietnamu je situace mladých podobná jako v mnoha jiných částech světa. Pokud mladí lidé, dokonce i mladí katolíci, žijí ve velkých moderních městech, jejich prioritou je často ne tolik náboženství jako nalezení dobré práce. Pro ty, kteří pocházejí z venkova a byli zapojeni do farních aktivit, bude snazší pokračovat v praktikování své víry, i když studují ve městě... a zároveň na ně doléhá lákání tolika zábavných aktivit, sociálních sítí a vlastního mobilního telefonu.

Faktem zůstává, že ačkoli to nedokážu plně vysvětlit, vietnamská provincie má mnoho povolání. Bůh miluje vietnamskou provincii! Náboženské hodnoty plynoucí z tradičních náboženství buddhismu, taoismu a konfucianismu jsou součástí kulturního dědictví vietnamského lidu. Kromě příznivého kontextu silné víry katolických rodin můžeme říci, že vietnamští jezuité se podílejí na podpoře povolání. Poskytují duchovní cvičení mladým lidem a jsou s nimi v pravidelném kontaktu, zejména s katolickými studenty. Nejlepší způsob, jak propagovat povolání, je být s mladými lidmi, žít s nimi, jako to děláme s kandidáty před noviciátem, být svědky v jejich středu. Jsou to naše životy, které přitahují více lidí než reklama!“


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.10.2024 Třetí probace v Egyptě
15.9.2024 Víkend pro zájemce o jezuitský řád
27.8.2024 Mezinárodní noviciát v Birminghamu
7.8.2024 Jezuitští bratři z Evropy se setkali v Maďarsku
6.8.2024 Bůh má jiná měřítka



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil