Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Žehnání pomníku P. Adolfa Kajpra SJ v Bratronicích

Středa, 18.9.2024
Bratronice. V úterý 17. září, v den šedesátého pátého výročí úmrtí P. Adolfa Kajpra SJ v komunistickém vězení v Leopoldově, se konala v Bratronicích pontifikální bohoslužba a po ní byl požehnán nový pomník vedle kostela.


Na bohoslužbu v 15 hodin se sjeli příznivci otce Kajpra z Bratronic a blízkého okolí, z Prahy i dalších míst. Malý venkovský kostelík Všech svatých byl snadno zaplněn. Velmi výmluvná byla slova žalmu, který zazněl po prvním čtení: „Budete mými svědky až na konec země.“


Promluvy se ujal otec provinciál Petr Přádka SJ:

„Čas přítomný a čas minulý jsou snad oba přítomny v čase budoucím a čas budoucí je obsažen v čase minulém.“ Tato slova anglického básníka Thomase S. Eliota můžeme vnést do dnešní památné chvíle, kdy bude požehnán pomník vybudovaný z úcty k hrdinství a statečnosti P. Adolfa Kajpra. Proč zde stojí? Ani ne tak kvůli jeho osobě samotné, nýbrž kvůli nám. Chceme se tím přihlásit k tomu, čemu věřil, pro co se obětoval, za co položil život. Přátelé jsou ti, kteří s námi jsou ochotni ztratit čas. Nejvznešenější přítel je ten, kdo nabídne i svůj život. Propojení času napříč generacemi je vždy jen počátkem propojení času s věčností. To chce v podstatě říci i společná snaha: snaha Tovaryšstva Ježíšova na Kajpra nezapomenout, snaha místní církve jej blahořečit i snaha živého společenství lidí zde v Bratronicích. Díky iniciativě Spolku Klíče pro demokracii, tvůrců a mnoha dobrodinců se dílo podařilo.

O čem hovoří? Že nám všem není budoucnost demokracie lhostejná. To je důvod, proč zde instalovat krásný a důstojný pomník, který je ušlechtilý svou základní myšlenkou. Toto propojení lidí by se Kajprovi jistě líbilo. Asi i proto, že pochází ze stejného kraje. Ale asi by nenašel zalíbení v tom, že se o něm vůbec hovoří. Snad nám to odpustí. Svedla nás dnes dohromady příležitost, která je možná v dějinách rozbořeného světa zdánlivě nepatrná, ale může v srdci každého z nás něco probudit. Probudit co? Probudit koho? Možná trochu více odvážnějšího člověka ochotného čelit těžkým věcem.

Jak v jednom rozhovoru sochařka Klára Žán Valentová prozradila, její návrh vznikl z četby. Začetla se do Kajprových teologických textů i do jeho kázání. Před očima se jí objevil svět dvou diktatur. Kajpr byl ovšem dobrý pozorovatel, dovedl vystihnout nejen statickou událost, nýbrž i dynamiku společenského pohybu. Sevření dvou totalitních mocí je vyjádřeno dvěma bloky, které svírají člověka. Zdá se, že by jej mohla každá z nich připravit o svobodu. Ale svoboda se rodí ne v prosazení vlastní vůle nebo vlastního já, ale v přijetí údělu žít i v takové těžko představitelné situaci napojen na zdroj, tvůrčí pramen, přímo tajemnou sílu milosti, tryskající do tohoto světa.

Kajpr objevil skulinu, škvíru, otevřený prostor, z kterého mohl vytrysknout člověk svobodný před Bohem. Přijmout jeden z prvních úkolů člověka: soucítit s trpícími, povzbuzovat umdlévající a podpírat klesající - to je význam slova, které tvoří v památníku tak významný prostor. Je povzbudivé, že pomník stojí mezi školou a chrámem, kde dnešní generace může být utvářena touhou po poznání i tužbou střežit v sobě tajemství nás přesahující. Četba je k tomu růstu velkou pomocí. Je povzbudivé, že se autorce zdařilo slovo přetvořit v silný postoj a zasadit ho do skály, vždyť, jak se zmiňuje papež František, psané slovo, literatura „tak či onak má stále co do činění s našimi životními touhami, neboť vstupuje do niterného vztahu s naším konkrétním bytím, jeho neodmyslitelným napětím, tužbami a významy“.

Kajprova postava zdá se být nepatrná vůči velikosti světa. Kajpr ale nechtěl být Titánem ani Atlasem držícím tíži země. Připomeňme jednu událost, která bývá v životě P. Adolfa Kajpra spíše opomíjená. V letech 1936–1937 prošel třetí probací v Paray-le-Monial, v samotném centru úcty k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. Právě zde byl vyhlášen letos Jubilejní rok Božského Srdce u příležitosti 350. výročí zjevení Ježíšova Srdce svaté Markétě Marii Alacoque. Bude zakončen 27. června příštího roku. Zde, v Paray-le-Monial, se učil otec Kajpr tomu, co vyžaduje nejvyšší míru odvahy, síly a důvěry: nabídnout se „opětovat lásku za lásku“, ba co více, nabídnout se nebeskému Otci „odčinit neodčinitelné“ jako Kristus sám. Tak velká myšlenka dřímá v oné drobné, jemně propracované, ale nesmírně pevné a odhodlané tváři tohoto památníku.

Nelze si přát nic jiného než to, aby tato velkodušná snaha občanů Bratronic byla odměňována vyslyšenými přímluvami tohoto budoucího světce za proměnu lidských srdcí. V srdci se rodí budoucí naděje. V srdci, ve kterém přebývá ten, který dal P. Kajprovi sílu k mučednické smrti – Ježíš Kristus. Ten buď veleben navěky!


V závěru mše svaté promluvil člen rady Spolku Klíče pro demokracii Milan Hulínský. Shrnul, co spolek dělá pro významné osobnosti z okolí, jak osobně objevil Adolfa Kajpra. Vzbudil očekávání přítomných, když vyslovil, že pomník není poslední aktivita, která je s tímto jezuitou spojena. Poté se všichni odebrali do prostoru vedle kostela k požehnání památníku.

Asi patnáct děvčátek ze základní školy, za doprovodu dvou učitelek na kytary a flétny, zazpívalo několik písní. Dále všechny uvítala starostka obce Miloslava Knížetová a pozvala ke zhlédnutí návrhů studentů Českého vysokého učení technického na úpravu prostranství u kostela a na pohoštění u vedlejšího domu Střediska charitních sociálních služeb Bratronice.

Další člen rady Spolku Klíče pro demokracii Jiří Lukáš stál u počátku nápadu na pomník Adolfu Kajprovi, jehož odkaz ho oslovil. Líčil, jak se k záměru přidala obec, kraj i senátorka.

Autorka pomníku Klára Žán Valentová popsala, jak probíhal návrh a tvorba pomníku, který konzultovala s jezuity a historikem Janem Stříbrným. Ten představil život a dílo Adolfa Kajpra s přáním, „abychom (Kajprův) pojem maximálního křesťanství přijali za svůj“.

Po odhalení a požehnání pomníku arcibiskupem Janem Graubnerem patřil úplný závěr přátelskému posezení u pohoštění, při kterém ještě bylo možné zhlédnout seznam čtyřiceti pěti sponzorů pomníku a rodokmeny rodiny Kajprů.


Foto: Petr Havlíček.
Další fotografie Aleny Rousové a Petra Havlíčka ZDE.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.9.2024 Dokument České televize o Adolfu Kajprovi
28.8.2024 Nový pomník v Bratronicích již brzy připomene kněze Adolfa Kajpra
14.5.2024 Maria, Matka Bolestná
13.9.2023 Bohoslužba připomene život a příklad víry P. Adolfa Kajpra SJ
14.6.2023 Nový pomník v Bratronicích připomene významného kněze Adolfa Kajpra



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil