Články / Články Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Kdo je v církvi nejdůležitější?

Pátek, 20.9.2024
Impulzy P. Pavla Ambrose SJ k 25. neděli v mezidobí

Pavel Ambros

V dnešním evangeliu (Mk 9,30-37) Ježíš říká dvanácti učedníkům: „Kdo chce být první, bude poslední ze všech.“ A jeden – ne nevýznamný – dodatek: „A služebník všech“. Pokud při snaze žít podle evangelia děláme kompromisy, nakonec nasajeme ducha světa. A co je pro ducha světa nejtypičtější? Ovládat druhé. Kdo chce ovládat druhé, nemůže být Božím přítelem. Stane se Božím nepřítelem. Brzy zaslechnete dvě typické hlášky: Nemohu se rozvíjet, jak potřebuji. To se mi nehodí. Ježíš nás naopak volá na cestu služby. Ježíšova axiomata jsou zcela opačná: Nehledej sebe. Druhý se ti hodí i tehdy, když se ti to nehodí. Pro přítele ztrácíme i čas. I ten čas, který je za obrazovkou, i ten čas, který jinak naplňuji svými závislostmi. Nebo jalovým řečněním. Když ne hůř.

Ježíš věděl, že se učedníci po cestě dohadovali, kdo z nich je největší. Je nastolována otázka ctižádosti. Žádám si čest pro sebe. Toto žonglování se slovy já musím dál, já musím nahoru, výš, být si prioritou, rozpoznáme na první pohled. Tyto dvě hlášky přilétají do vašeho zorného pole podobné dvěma plastikám motýlů dosednuvších na fasádu pražského obchodního domu Máj na Národní třídě.

Je dobře nasáknout světem, být cítěn ovcemi, nebo se nechat nasmrádnout duchem světa? Laškujeme rádi s myšlenkou, že naší nestrojenou světáckostí přece jen někoho přitáhneme k vyšším věcem. Pohráváme si s myšlenkou: církev – instituce reprezentuje otevřené Boží zjevení. Bůh je přece přítomen i skrytě ve všednosti, chodí po ulicích, je někde u barového pultu, v gangu sparťanů či slávistů, dokonce i na povodňové turistice těch, kteří si rádi natočí šokující snímky. Jakub a jeho list to vidí jinak: láska ke světu je nepřítelem Boha. Hodně příkře řečeno! Ale nalejme si čistého vína.

Tato úzkostlivost být s duchem doby, tato starost být důležitější než ostatní, říkat: „Ne! Tohle si zasloužím, tenhle člověk si to nezaslouží“: to je světáctví, to je duch světa, a kdo dýchá tímto duchem, dýchá nepřátelstvím k Bohu. V jiném úryvku Ježíš říká učedníkům: „Buď jste se mnou, nebo proti mně.“ V evangeliu neexistují žádné kompromisy. A když někdo chce žít podle evangelia, a přitom dělat kompromisy, nakonec se ocitá u světského ducha, který se vždy snaží dělat kompromisy, aby se vyšplhal výš, aby dominoval, aby byl větší. Nepodceňujme ani zlobu tlachání. Závist nás nejčastěji vtahuje do světa zla. Závist je červ, který vás žene ničit, pomlouvat druhé, vyhlazovat druhé.

V diskusi mezi učedníky se objevily všechny tyto vášně, a tak je Ježíš pokáral a vyzval je, aby se stali služebníky všech a zaujali poslední místo.

Kdo je v církvi nejdůležitější? Papež, biskupové, monsignoři, kardinálové, faráři nejkrásnějších farností, předsedové laických sdružení? Ne! Největší v Církvi jsou ti, kteří se činí služebníky všech, ti, kteří slouží všem. Nedávejme si říkat: duchovní učitel; buďme předběžně opatrní ke svému jménu přidávat tituly, v nichž máme zalíbení. Sloužit druhým, vybírat si poslední místo, nešplhat po žebříčku. Co dává tento postoj? Svobodu a radost.

Proto si nesmíme s duchem světa zahrávat, natožpak vyjednávat. Obvykle toto vyjednávání začíná trapně: „Mám nárok na toto místo. Podívejte se, jak mi všichni ublížili, že mě neobjevili, koho mají před sebou.“ Světskost, říká s oblibou papež František, je ve skutečnosti Božím nepřítelem. Nyní vážně: Najdou si mě v neděli při liturgii Ježíšova slova: „Kdo chce být první, bude poslední ze všech a služebník všech“? Co se asi tak stane v mém okolí, když se mě tento Ježíšův výrok zmocní? A co se stane se mnou? Záleží na jedné věci: chci zakusit svobodu a radost Božího dítěte?


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.10.2024 Víra, jen víra přijímá moc Boží!
18.10.2024 Co je tím nejsilnějším zákonem?
11.10.2024 Láska musí znamenat způsob života
4.10.2024 Místem Božího přebývání na zemi je láska
27.9.2024 V očích našeho Pána není nikdo plevel



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil