Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Otec generál na zahájení akademického roku Facultés Loyola Paris

Pondělí, 23.9.2024
Paříž. Studenti Facultés Loyola Paris zažili výjimečný začátek akademického roku. Dne 16. září navštívil instituci, která letos slaví padesáté výročí svého založení, generální představený Tovaryšstva Ježíšova a velký kancléř Facultés Loyola Paris P. Arturo Sosa SJ, který byl ve dnech 15. až 22. září na návštěvě západoevropské frankofonní provincie. Jeho proslov se zaměřil na roli Tovaryšstva Ježíšova v chápání víry.


Facultés Loyola Paris,
založená ve městě, kde studoval Ignác z Loyoly a jeho první druhové, nikdy nepřestala podporovat dialog s bohatým kulturním a akademickým prostředím, ve kterém působí, aby pomohla objasnit hlavní otázky, jimž současná společnost čelí. Svatý Ignác oceňoval modus parisiensis (styl Paříže) - inovativní způsob výuky v Paříži. Dnes Facultés Loyola Paris čerpá z ignaciánské pedagogiky, aby studentům poskytla neocenitelné zdroje v procesu učení.

Institut vyššího vzdělávání a výzkumu Tovaryšstva Ježíšova ve francouzsky mluvící západní Evropě hraje klíčovou roli ve výchově členů ignaciánské rodiny. Každý rok přichází do ústavu tři sta padesát studentů více než padesáti národností, aby se vzdělávali v kanonických i univerzitních kurzech. Jezuité, řeholníci ignaciánské spirituality, kněží a laici působící v různých funkcích v církvi a společnosti těží z odborných znalostí padesáti učitelů na teologické a filozofické fakultě spolu s asi sto třiceti hostujícími profesory. Krátká zasedání a otevřená setkání, která někdy pořádají, přitahují každoročně tisíce návštěvníků.

Facultés Loyola Paris, která se věnuje výzkumu ve Francii i na mezinárodní úrovni, má osm výzkumných oddělení (Antropologie a společnost, Biblická studia, Filosofická etika a morální teologie, Patristika, Filosofie, Mystika a náboženství, Ignaciánská spiritualita, Praktická a pastorální teologie, Systematická teologie) a tři křesla (předseda ekumenické teologie, křeslo Jeana Rodhaina a křeslo Karla Rahnera). Vydávají dva výzkumné časopisy mezinárodního renomé: Archives de Philosophie, založený v roce 1922, a Recherches de Science Religieuse, založený v roce 1910. V srdci Paříže se v kampusu nachází prvotřídní univerzitní výzkumná a památková knihovna a také Ricci Paris Institute, který se věnuje čínským studiím.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.10.2024 Collegio Bellarmino slaví sedmdesát pět let existence
10.9.2024 Nový rektor Papežské univerzity Comillas uveden do úřadu
26.8.2024 Biolog P. Savarimuthu Ignacimuthu SJ
13.6.2024 Sto padesáté výročí Univerzity svatého Josefa v Bejrútu
3.6.2024 Jezuitský týden v Bruselu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil