Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Pomocným biskupem v Rusku se stává P. Stephan Lipke SJ

Čtvrtek, 26.9.2024
Ruská federace. Papež František jmenoval 12. září P. Stephana Lipkeho SJ z Velkopolské mazovské provincie Tovaryšstva Ježíšova pomocným biskupem diecéze Proměnění Páně v ruském Novosibirsku.


Otec Stephan Lipke se narodil 31. prosince 1975 v německém Essenu. Filozofická a teologická studia dokončil na univerzitě v Bonnu roku 2000. Poté byl 10. června 2001 v Hildenu biskupem Friedhelmem Hofmannem vysvěcen na jáhna a kardinálem Joachimem Meisnerem 7. června 2002 v Kolíně nad Rýnem na kněze.

Do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova v Norimberku vstoupil jako kněz 24. září 2006 a první sliby složil 14. září 2008. V letech 2008 až 2011 byl přidělen do německého Mnichova, aby pracoval s dospělými, kteří se chtěli stát katolíky. V roce 2011 byl poslán do Ruska; tam působil nejprve v Tomsku, kde vyučoval na katolickém gymnáziu a v letech 2014 až 2017 sloužil jako duchovní správce ve farnosti Panny Marie Královny svatého růžence.

Magisterský titul v oboru ruská literatura získal v Rusku na Filologické fakultě Tomské státní univerzity v roce 2017. Po studiích absolvoval v letech 2017 až 2018 třetí probaci ve filipínské Manile. V roce 2018 se stal ředitelem Institutu svatého Tomáše v Moskvě a šéfredaktorem časopisu „Simvol“. Byl také jmenován poradcem představeného nezávislého ruského regionu Tovaryšstva.

Dne 19. května 2019 ve varšavské Falenici složil za přítomnosti generálního představeného P. Artura Sosy SJ poslední sliby. Členem velkopolské mazovské provincie je od sloučení nezávislého ruského regionu a velkopolské mazovské provincie, k němuž došlo v roce 2020. V témže roce se stal generálním tajemníkem Ruské biskupské konference, představeným jezuitské komunity v Moskvě a sekretářem představeného ruského regionu. Kromě toho slouží jako delegát představeného ruského regionu pro ochranu dětí a mládeže, pomáhá v pastorační práci v moskevské farnosti svatého Aloise, slouží Misionářkám lásky a vyučuje v jezuitském Institutu svatého Tomáše a v pravoslavného Institutu svatého Filareta.

Kromě rodného německého jazyka hovoří plynně anglicky a rusky. Dobře ovládá italštinu, španělštinu a francouzštinu. Zvládne také polštinu, ukrajinštinu a filipínštinu.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.10.2024 Návštěva kardinála Czerneho v Damašku
30.9.2024 Otec generál zavítal do Paray-le-Monial
20.8.2024 Jezuitský kostel v Londýně oslavil 175. výročí
12.8.2024 Úvahy o vedení mezinárodní provincie
17.6.2024 Mladí lidé podněcují péči o společný domov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil