Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Otec generál zavítal do Paray-le-Monial

Pondělí, 30.9.2024
Francie. Otec Arturo Sosa SJ při své návštěvě západoevropské frankofonní provincie od 15. do 22. září navštívil Paray-le-Monial. Znovu potvrdil dávné pouto jezuitů s úctou k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu a navštívil svatyni v Paray-le-Monial, aby obnovil zasvěcení Tovaryšstva tomuto Srdci.


Jubileum oslav 350. výročí zjevení Nejsvětějšího Srdce svaté Markétě Marii Alacoque začalo v Paray-le-Monial 27. prosince 2023 a potrvá do 27. června 2025. Jezuité poprvé přišli do Paray-le-Monial v Bourgogne v roce 1619, čímž reagovali na prosbu farnosti oživit postní dobu a podpořit místní křesťanskou komunitu, která se vzpamatovávala z bouřlivých náboženských válek.

Svatý Klaudius La Colombière, apoštol Ježíšova Srdce

Ke zjevením došlo o padesát let později, od prosince 1673 do června 1675. Zpovědník kláštera sester Navštívení jezuita Klaudius La Colombière toto božské dění potvrdil. Během posledního vidění sestry Markéty Marie v červenci 1688, které církev uznala za věrohodné, Pán pověřil sestry Navštívení a Tovaryšstvo Ježíšovo posláním šířit úctu k Nejsvětějšímu Srdci.

Úcta k Nejsvětějšímu Srdci svěřená Tovaryšstvu Ježíšovu

Osobní poznámky Klaudia La Colombièra, které byly zpřístupněny po jeho smrti, zveřejnily události v Paray-le-Monial a umožnily šíření úcty k Nejsvětějšímu Srdci. Zásadní roli při šíření a uznání této pobožnosti sehráli i mladí jezuité, které Klaudius doprovázel. Jezuité na jiných kontinentech šli v jejich stopách a úcta k Nejsvětějšímu Srdci postupně všude zapouštěla kořeny.

Při své dvacáté třetí generální kongregaci v roce 1883 Tovaryšstvo Ježíšovo prohlásilo, že "s největší radostí a nejhlubší vděčností přijímá a ujímá se velmi milého úkolu, který mu svěřil náš Pán Ježíš Kristus, aby uskutečňovalo, rozvíjelo a šířilo úctu k jeho Božskému Srdci". Dlouhé období stagnace mezi lety 1688 a 1883 (195 let) lze vysvětlit událostmi, které prožilo nejen Tovaryšstvo Ježíšovo (své zrušení, poté znovuzaložení), ale i církev jako celek za období velkých nepokojů v Evropě, francouzské revoluce a hluboké politické a sociální transformace, které následovalo.

Kaple La Colombièra v Paray-le-Monial, která byla postavena v roce 1929 na památku blahořečení Kaludia La Colombièra, nabízí mystagogickou cestu prostřednictvím vitrážových oken, altánů a mozaik. Ilustruje, jak mohou být duchovní cvičení přijata jako opravdová zkušenost Ježíšova Srdce, která je ústředním bodem ignaciánské tradice.

Dnešní jezuitská komunita Paray-le Monial

Jezuitská rezidence v Paray-le-Monial je součástí lyonské komunity a má čtyři členy. Pokračuje ve svém poslání šířit úctu ke Kristovu Srdci spolu se sestrami Navštívení a ve spolupráci s dalšími pracovníky ve svatyni, kteří jsou od roku 1986 součástí komunity Emmanuel. Společně mají na starosti kapli svatého Klaudia La Colombièra, kde se denně odehrává mše svatá, zpovědi, duchovní vedení a návštěvy pro skupiny poutníků. Zdůrazňují vitráže, altány, mozaiky a jejich duchovní poselství. Během roku jsou také nabízena duchovní cvičení a katecheze o Srdci Ježíšově.

Celosvětová síť modlitby s papežem a spiritualita Srdce Ježíšova

V roce 1844 zahájil otec François-Xavier Gautrelet SJ mezi jezuitskými scholastiky iniciativu, která se brzy stala Apoštolátem modlitby a nyní je známá jako Celosvětová síť modlitby s papežem.

V roce 1861 první ředitel Apoštolátu modlitby otec Henri Ramière SJ inicioval vydávání bulletinu Messager du Cœur de Jésus. V té době otec Ramière vedl síť více než třinácti milionů členů a rozhodl se připomenout kořeny této celosvětové modlitební sítě v dynamice Srdce Ježíšova, s perspektivou apoštolské dostupnosti, která začíná modlitbou obětí spojených se Srdcem Ježíšovým. Od roku 1915 vznikaly v rámci Apoštolátu modlitby mládežnické modlitební skupiny, které se později staly Eucharistickým hnutím mládeže.

Celosvětová síť modlitby s papežem propaguje duchovní itinerář nazvaný Cesta srdce. Tento itinerář obnovuje oddanost Kristovu Srdci ve světle duchovních cvičení a přibližuje naše srdce ke Kristovu Srdci, čímž nás sjednocuje s jeho posláním soucitu se světem. Cesta srdce pomáhá lidem, aby se zavázali k modlitbě a prožívání výzev lidstva a poslání církve, jak jsou vyjádřeny v papežových modlitebních úmyslech. Svatyně Paray-le-Monial se na začátku Jubilea Srdce Ježíšova (prosinec 2023–červen 2025) připojila k Celosvětové síti modlitby s papežem.

Dnes působí Celosvětová síť modlitby s papežem v devadesáti dvou zemích a sdružuje přes dvacet dva milionů katolíků, včetně Eucharistického hnutí mládeže, což je jeho mládežnická sekce. Od roku 2016, kdy byla založena jako papežské dílo, je mezinárodním ředitelem jezuita jmenovaný papežem po konzultaci s otcem generálem Tovaryšstva Ježíšova.

Zakořeněné v Srdci Ježíšově

Eucharistické hnutí mládeže se věnuje křesťanskému duchovnímu růstu dětí a mladých lidí ve věku od pěti do dvaceti pěti let. Vzniklo ve Francii v roce 1915 jako Croisade Eucharistique a v roce 1962 bylo znovu vytvořeno jako Mouvement Eucharistique des Jeunes. Eucharistické hnutí mládeže nabízí eucharistickou cestu: na základě skutečného života, na zkušenostech mladých lidí se snaží rozvíjet talenty a schopnosti každého jednotlivce. Jeho pedagogika je zakořeněna ve formačním itineráři modlitební sítě Cesta srdce, která je skutečným duchovním pokladem hnutí, a pozvání žít osobní přátelství s Ježíšem prostřednictvím tří základních prvků prožívaných ve společenství: evangelium, eucharistie a misie.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.10.2024 Návštěva kardinála Czerneho v Damašku
26.9.2024 Pomocným biskupem v Rusku se stává P. Stephan Lipke SJ
20.8.2024 Jezuitský kostel v Londýně oslavil 175. výročí
12.8.2024 Úvahy o vedení mezinárodní provincie
17.6.2024 Mladí lidé podněcují péči o společný domov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil