Články / Články Dnes je 20. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na říjen

Úterý, 1.10.2024
Krátké úvahy národního ředitele sítě P. Pavla Ambrose SJ

Pavel Ambros

Úmysl papeže: Za společně sdílené poslání – Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Po vynálezu knihtisku se mnozí stali aktivními čtenáři; digitální revoluce z nás všech nadto učinila tvůrce textů, jež mohou číst statisíce lidí. Ne všichni čtenáři se však naučili číst hlouběji, ne všichni autoři mají co říct. Sdílíme neodbytný dojem, že kultura vzájemné rozpravy leckdy postrádá úctu k druhým. Tato skartační kultura, jak ji papež s vtipem jemu vlastním nazývá, proniká, chtě nechtě, do života církve. Osvojování si synodálního způsobu života jde proti proudu. Vyžaduje mnohem hlubší obrácení každého z nás, než jsme ochotni si připustit: živé obrácení srdce – a o to papež František v církvi usiluje. Závěr druhé fáze synody otevírá fázi nejdůležitější: fázi realizace. V čem spočívá? Synoda nemá za úkol vše, co církev trápí a čím dnes strádá, vyřešit. Jejím plodem má být schopnost naslouchat a nechat si poradit. Zde je počátek: svobodněji společně hovořit, aby odpovědní mohli lépe rozhodovat. A jak se nebát ani toho, když padají opěrné sloupy, ve které jsme vkládali své jistoty? Východisko hledáme v Ježíšově Srdci. Zde roste odpovědnost společně sdílená.

Národní úmysl: Za synodu o synodalitě – Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

Původní řecké slovo pro planetu znamenalo tulák – dávní antičtí astronomové jej použili pro oběžnice ve vesmíru. Planety jsou v pohybu, země je stálicí, pevnou jistotou. Vztah celého světa a vesmíru s místem, kde pobýváme, je něco živého, nikdy ne hotového. Přesto někdy ustrneme v horizontu svého vlastního zaběhaného „oběžného systému“ a nedokážeme se zadívat i za hranice naší místní církve. Můžeme se pokusit stát se „synodálními tuláky“. Jak? Vděčně Pánu poděkovat za tak velikou rozmanitost v těle církve, která pojme zcela odlišné mentality; prožívání jha a břemena vlastních problémů odlehčit tím, že je vložíme do Ježíšova Srdce; pokusit se nést břemena druhých – v první řadě duchovně, v modlitbě a oběti za druhé; rozšířit si obzor četbou; spoléhat se na to, že Pán má synodu i církev na celé planetě plně ve svých rukou.

Více informací o Apoštolátu modlitby naleznete ZDE.
Nové stránky Celosvětové sítě modlitby s papežem ZDE.

8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
6.9.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
30.8.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na září
6.8.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
31.7.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na srpen
15.7.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova


Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil