Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jubileum Ježíšova Srdce v centru pozornosti nového bulletinu Jezuité

Úterý, 1.10.2024
Praha. Letošní třetí číslo bulletinu Jezuité je spojeno s Jubilejním rokem Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, který začal 27. prosince 2023 a potrvá do 27. června 2025. Přibližuje modernímu člověku staletí trvající úctu k Ježíšovu Srdci.


Úvodní slovo patří tentokrát slovenskému jezuitovi P. Jozefu Bartkovjakovi, který tuto úctu vysvětluje jako vztah k Ježíši a z něho plynoucí důsledky.

O mezinárodním kolokviu v Římě v květnu tohoto roku, při kterém se papež František zaměřil na myšlenku odčinění dluhů, hovoří P. Pavel Ambros SJ. Jelikož úcta k Ježíšovu Srdci vychází ze zjevení svaté Markétě Marii Alacoque, představení jí samotné a jejího poslání je účelem dalšího textu. Anketa je zaměřena na prožívání vztahu k Ježíšovu Srdci u několika současníků.

Představený obnovené jezuitské komunity ve francouzském Paray-le-Monial, tedy na místě zjevení, podává svědectví přímo z centra této úcty. Také známého francouzského vědce P. Pierra Teilharda de Chardina SJ formovala úcta k božskému Srdci. Dokázal ji posunout od soukromé citové zbožnosti k otevřené budoucnosti, kdy všechno směřuje ke Kristu.

Španělského jezuitu a generálního postulátora Tovaryšstva Ježíšova P. Pascuala Cebolladu jsme mohli potkat v září 2019 v Praze při zahájení procesu blahořečení P. Adolfa Kajpra SJ. Ovšem jeho kontakty s českou církví jsou mnohem staršího data. Právě o těchto vazbách a o své práci hovoří v odpovědích na otázky P. Petra Havlíčka SJ.

V souvislosti s návštěvou otce generála Artura Sosy SJ v lednu tohoto roku byla více zviditelněna práce australských jezuitů. Inspirují nás svojí apoštolskou činností. Pokud vás v minulém čísle zaujaly vzpomínky Karla Voplakala na bohosudovské gymnázium, nabízíme vám jejich pokračování.

Závěr bulletinu tvoří upoutávky na knihy, krátké zprávy z domova i ze zahraničí. Na obálce jsou fotografie ze slavnosti svatého Ignáce 31. července, při které složil P. Miroslav Herold SJ poslední sliby.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.9.2024 Vidět, jak se Slovo vtěluje
5.9.2024 Amerika oceňuje různorodost
27.6.2024 Bulletin Jezuité přibližuje etapy jezuitské formace
24.6.2024 Jezuita z pod Petrova
26.4.2024 Hudba je dar a povolání



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil