Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež František se setkal s jezuity v Lucemburku a Bruselu

Úterý, 8.10.2024
Belgie / Lucembursko. Ve dnech 26. až 29. září navštívil papež František Lucembursko a Belgii, kde se při několika příležitostech setkal s jezuity z Belgie, Lucemburska a Nizozemska.


Po krátké zastávce v Lucembursku strávil papež František čtyři dny v Belgii, kde přijal pozvání lovaňských katolických univerzit KU Leuven a UCLouvain, které letos slaví šestisté výročí. Tato návštěva přišla krátce po dlouhé cestě papeže do jihovýchodní Asie a Oceánie. Jeho příjezd byl netrpělivě očekáván a byla to první papežská návštěva Belgie od návštěvy papeže Jana Pavla II. v roce 1995.

Jezuité byli přítomni v několika fázích papežovy cesty. V Lucemburku ho ve čtvrtek 26. září v katedrále Notre-Dame přivítali otcové Gabriel Pigache, Jacques Weisshaupt, Jean-Marie Birsens a Christian Motsch. Návštěva se časově shodovala se čtyřstým výročím národní pouti k Panně Marii Těšitelce zarmoucených, což je tradice, kterou zahájili jezuité v roce 1624. Otec Christian Motsch k tomu v kapli Krista Krále poznamenal: „Papež jezuita v jednadvacátém století obnovuje výzvu církve stát po boku nejchudších a nejvíce postižených. V jedné z nejbohatších zemí světa nám papež František jako Lucemburčanům a křesťanům připomíná naši odpovědnost čelit ekologické a sociální krizi, které dnes způsobují nesmírné utrpení.“

V pátek papež pokračoval v návštěvě Belgie, kde se setkal s králem Philippem a premiérem Alexandrem De Croo. Poté navštívil univerzitu KU Leuven, kde se setkal s oběťmi sexuálního zneužívání v církvi, z nichž dvě se podělily o své zkušenosti se zneužíváním jezuity.

V sobotu papež František promluvil k biskupům, kněžím, jáhnům, zasvěceným osobám, seminaristům a pastoračním pracovníkům v bazilice Nejsvětějšího Srdce Páně v Koekelbergu. Mezi přítomnými byli provinciál jezuitů P. Thierry Dobbelstein SJ a členové belgických jezuitských komunit. Odpoledne se papež setkal se studenty z univerzity UCLouvain v Louvain-la-Neuve. Jako při všech svých cestách si udělal čas na soukromou audienci jezuitů, které se zúčastnilo více než sto třicet členů ze sedmi jezuitských komunit napříč frankofonní Belgií, Lucemburskem, Francií a Nizozemskem.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
21.10.2024 Synodalita jako cesta přeměny církve
9.10.2024 Cesta papeže Františka do Asie a Tichomoří
31.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
19.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
17.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil