Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Z Litvy do Keni

Čtvrtek, 10.10.2024
Litva / Keňa. Asta Krasauskaitė je koordinátorkou pastorační péče na jezuitské střední škole v Kaunasu. Reflektuje nad čtvrtou misí Magis´24, která v září přivedla do Keni pět studentů a dva zaměstnance, včetně P. Eugenija Markovase SJ, sloužit farnímu společenství v Lenkisemu. Mise proběhla pod heslem převzatým z Janova evangelia (15,11): „Aby se vaše radost naplnila“. Heslo zdůrazňovalo přinášení radosti skrze službu a bylo inspirováno slovy papeže Františka, že „pravá radost je misionářská“.


Primárním projektem týmu bylo pomoci místní masajské komunitě v Emeseře postavit kapli, čímž se splnil jejich již jedenáct let trvající sen mít vyhrazený prostor pro bohoslužby místo slavení mše venku pod stromem. S finančními prostředky získanými jezuitským gymnáziem v Kaunasu a komunitou svatého Františka Xaverského se skupina nejen podílela na stavbě kaple, ale podílela se i na jejím svěcení.

Kromě stavby účastníci navazovali vztahy s místními dětmi a pomáhali v mateřské škole u kaple. Zapojili se také do farnosti, když navštěvovali domy, modlili se, zpívali a pořádali duchovní cvičení. Tato zkušenost podpořila hluboké spojení a ukázala týmu, že pouhá přítomnost mezi lidmi je často důležitější než fyzická práce.

Navzdory problémům, jako je nedostatek elektřiny a vody, tým cítil velkou radost. Student Urtė poznamenal: „Dostal jsem víc, než jsem mohl dát.“ Areta zopakovala tuto myšlenku a vyjádřila svou radost, že „Bůh navštěvuje nejen katedrály velkých měst, ale také vzdálené masajské domovy“. Mise přinesla sdílenou radost jak týmu, tak místní komunitě.

Misijní tým srdečně děkuje všem, kteří podpořili jeho cestu, s vědomím, že modlitby z kaple Ducha Svatého v Emeseře za ty, kteří přispěli, budou pokračovat.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Lithuania.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
5.8.2024 Evropský Magis 2024 skončil
23.7.2024 Magis v indické Kérale
4.4.2024 Pozvánka na Evropský Magis 2024
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil