Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Evropská demokracie v kontextu války na Ukrajině

Úterý, 15.10.2024
Belgie. Od 20. do 22. září se v jezuitském duchovním centru La Pairelle nedaleko Namuru konal již šestý ročník workshopu Passion for Europe (vášeň pro Evropu). Letošní téma znělo: „Evropská demokracie ve světle války na Ukrajině: něco, za co stojí bojovat?“ Jeho cílem bylo prozkoumat, jaký dopad měl ruský útok na Ukrajinu na to, jak Evropa chápe svou vlastní demokracii, a jak odhalil její hodnotu, její silné a slabé stránky.


Skupina Passion for Europe sestává z křesťanů různých národností a vyznání zapojených do aktivit Evropské unie. Workshop pořádaný ve spolupráci s Jezuitským evropským sociálním centrem přitáhl asi čtyřicet účastníků z celé Evropy. Stejně jako v předchozích letech umožnila finanční podpora společnosti Renovabis mladším účastníkům ze střední a východní Evropy zapojit se do zasedání a obohatit je o rozmanitější perspektivy.

Hlavním řečníkem tohoto setkání byl profesor Antoine Arjakovsky, který je spoluředitelem výzkumného oddělení Politics and Religions (politika a náboženství) na francouzském Collège des Bernardins. V pátek večer začal podnětnou konferencí. Čerpal ze svých zkušeností diplomata v Moskvě a Kyjevě a také ze své práce v ekumenické teologii. Nabídl popis kořenů konfliktu, jeho složitosti a možných cest k dosažení spravedlivého míru. Jeho otevřený a upřímný příspěvek udával tón pro pozdější diskuze.

Další den pokračovaly dva panely ve zkoumání tématu. Dopoledne nabídli bývalý předseda Evropského výboru regionů Karl Heinz Lamberts a Domenico Rossetti, který je zástupcem vedoucího oddělení výzkumu a inovací v komisi a generálním sekretářem belgické sekce Evropské unie federalistů, své hodnocení stavu evropské demokracie. Zdůraznili výzvu, kterou představuje populizmus a rozčarování v evropském mírovém projektu, ale také nabídli několik myšlenek, jak přiblížit občany institucím Evropské unie. V diskuzi byla zdůrazněna zásadní, ale často podceňovaná role, kterou hrají politiky soudržnosti.

Odpoledne rozšířili perspektivu Sébastien Maillard z Institutu Jacquese Delorse a Chatham House, Josianne Gauthier z Mezinárodní spolupráce pro rozvojovou solidaritu a Edmond Grace SJ. Od role, kterou hraje Evropská unie na světové scéně při hledání mírového rozvoje, až po obnovu místní politiky ze strany občanských sdružení zkoumali možnosti a zároveň brali v úvahu velmi reálné výzvy, kterým dnes Evropská unie čelí. V popředí jejich obav bylo nebezpečí, že Evropa zaujme ekonomicky i politicky čistě obranný postoj s rizikem, že odloží stranou hodnoty, na kterých byla založena.

Workshop Passion for Europe není jen o bohatých konferencích a panelech. Jeho zájem spočívá také v příležitosti, kterou účastníkům nabízí k hlubší debatě mezi sebou v menších smíšených skupinách. A společenské chvíle během přestávek a jídla a večery s ochutnávkou piva jsou také klíčovou součástí programu. Během víkendu pomohly vytvořit prostředí důvěry, které přispělo k hlubší a pravdivější diskuzi. Víkend byl také nádherně slunečný, což účastníkům umožnilo příjemně zažít La Pairelle a její zahrady a zelené okolí.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.10.2024 Mexický jezuita Marcelo Pérez Pérez zavražděn
22.10.2024 Výzva Jezuitské služby uprchlíkům
7.10.2024 V Libanonu byl vyhlášen stav nouze
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil