Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Collegio Bellarmino slaví sedmdesát pět let existence

Čtvrtek, 17.10.2024
Řím. Collegio San Roberto Bellarmino v Římě letos slaví 75. výročí založení. Tamní jezuitská komunita formovala generace jezuitů po celém světě a připravovala je na službu církvi i jejich místním komunitám. Na připomenutí tohoto milníku Bellarmino spouští novou webovou stránku, která nabízí celosvětové jezuitské rodině bližší pohled na tuto instituci, její poslání a trvalý odkaz.


Historie akademického života a služby

Již sedmdesát pět let je Collegio Bellarmino místem, kam přicházejí mladí jezuitští kněží a bratři, aby prohloubili svou intelektuální formaci. Většina studentů se vzdělává v postgraduálních kurzech na Papežské gregoriánské univerzitě. Ta má svůj původ v historickém Collegiu Romanu, které založil svatý Ignác z Loyoly v roce 1551. Gregoriánská univerzita nabízí licenciátní a doktorské programy v oborech jako je teologie, filozofie, psychologie, kanonické právo, církevní dějiny, spiritualita, sociologie, vedení a management a další.

„Cílem je zde formovat muže, kteří jsou nejen intelektuálně disponováni, ale také připraveni zapojit se do složitých výzev našeho světa,“ řekl spirituál Bellarmina P. Orlando Torres SJ. „Tato kombinace důkladného studia a pastorační připravenosti je jádrem naší jezuitské mise.“

Světová komunita v Římě

Jednou z nejzajímavějších vlastností Collegia Bellarmina je kromě vysokého počtu členů také jeho mezinárodní charakter. V současné době v něm žije a studuje sedmdesát pět jezuitů z celého světa, což představuje bohatou rozmanitost kultur, jazyků a perspektiv. Tovaryšstvo Ježíšovo po celém světě se zde schází, aby podpořilo jedinečnou mezikulturní příležitost pro vzájemné obohacení a otevřelo dveře budoucí spolupráci.

Tito jezuité žijící v srdci Říma těží z přístupu nejen k akademickým institucím jezuitské tradice, ale také k bohatému duchovnímu a kulturnímu dědictví, které město nabízí. Jen pár kroků od Bellarmina mají jezuitští studenti příležitost sytit se odkazem historických pokojů svatého Ignáce a nejstarších jezuitských kostelů. Řada studentů se aktivně zapojuje do farní služby a nabízí svátostné služby místní komunitě. „Je to jedinečná výsada sloužit v Římě,“ řekl koordinátor studentů v Bellarminu Martin Rondelet. „Tato zkušenost nás formuje k tomu, abychom byli jak kompetentní, tak soucitní společníci; je to šance spojit se s univerzální církví novým a hlubokým způsobem.“

Jezuitská tradice: Studium pro službu

Jezuité, hluboce zakořeněni ve spiritualitě svatého Ignáce Loyoly, provozují svá studia pro misii. Tato tradice sahá až k založení Tovaryšstva Ježíšova, kdy si svatý Ignác uvědomil, že intelektuální příprava je nezbytná pro posílení jejich služby druhým. Dnes jezuité v Bellarminu pokračují v tomto odkazu a usilují o akademické vzdělání nejen pro svůj vlastní růst, ale také pro svůj božský cíl: větší slávu Boha a dobro duší.

Nová digitální přítomnost

V rámci oslav spouští Bellarmino novou webovou stránku, která představuje jeho poslání a život. Tato platforma nabídne jezuitům po celém světě pohled na to, co dělá z Bellarmina dynamickou a živou komunitu. Pro ty z širší jezuitské rodiny, zejména pro absolventy, slouží tato nová stránka jako pozvánka, aby se znovu spojili s Bellarminem, dověděli se o jeho současném i historickém poslání a zamysleli se nad rolí, kterou sehrálo při formování tolika mužů pro Tovaryšstvo Ježíšovo. „Jsme hrdí na naši historii, ale ještě více nás těší to, co přijde,“ řekl rektor Collegia Bellarmina P. João Renato Eidt.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.9.2024 Otec generál na zahájení akademického roku Facultés Loyola Paris
10.9.2024 Nový rektor Papežské univerzity Comillas uveden do úřadu
26.8.2024 Biolog P. Savarimuthu Ignacimuthu SJ
13.6.2024 Sto padesáté výročí Univerzity svatého Josefa v Bejrútu
3.6.2024 Jezuitský týden v Bruselu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil