Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Synodalita jako cesta přeměny církve

Pondělí, 21.10.2024
Řím. Apoštolský prefekt z Battambangu v Kambodži otec Enrique Figaredo SJ je jedním z účastníků synody o synodalitě. Zamýšlí se nad dopadem synodálního procesu a zdůrazňuje, jak synodalita utváří poslání církve, zejména její důraz na službu chudým a podporu vztahů zakořeněných v soucitu.


Když se otec Enrique zamýšlí nad synodálním procesem od prvního zasedání v loňském roce, pozoruje významný pokrok. Poznamenává, že myšlenka synodality není jen koncept, ale „dotýká se našeho pastoračního života, našeho závazku a poslání“. Dále zdůrazňuje, že synodalita zahrnuje sklonění se k potřebám druhých, zejména chudých... „Skláníme se k potřebám lidí a k potřebám chudých.“

Otec Enrique říká, že v Kambodži, kde působí, zakořeňuje myšlenka synodality zejména v oblasti obrácení. „Mluvíme o konverzi tím, jak vykonáváme své činnosti a jak děláme svá rozhodnutí,“ říká. I když místní církev přijímá „nový způsob, jak být církví“, je přesvědčen, že Kambodža je na správné cestě, pokud „je prioritou poslání sloužit chudým“.

Apoštolský prefekt dále poznamenává, že synoda postavila do popředí činnost řeholních řádů, jako je například Tovaryšstvo Ježíšovo, protože jejich apoštolská činnost je zásadním příspěvkem k širšímu poslání církve. Cení se jeho služba chudým, péče o životní prostředí, poskytování vzdělávacích a sociálních služeb a duchovní vedení.

Z osobního hlediska vidí synodu jako zkušenost osobního obrácení na dvou frontách. Nejprve na úrovni vztahů uvnitř církve a celého stvoření. Zdůrazňuje, že musíme podporovat vztahy „milující laskavosti, něhy a spravedlnosti“. Druhou úrovní obrácení je výměna darů, kdy ve službě chudým a potřebným v nich poznáváme Boha, neboť i my s nimi sdílíme své dary.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.10.2024 Cesta papeže Františka do Asie a Tichomoří
8.10.2024 Papež František se setkal s jezuity v Lucemburku a Bruselu
31.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
19.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání
17.7.2024 Za synodální církev: společenství, spoluúčast a poslání



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil