Články / Dokumenty Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Výzva Jezuitské služby uprchlíkům

Úterý, 22.10.2024
Představitelům států a vlád Evropské unie

Alena Rousová

Dne 18. října před dvaceti pěti roky se vaši předchůdci v závěrech Rady z Tampere dohodli na společné práci „směrem k unii svobody, bezpečnosti a práva“. Zavázali se k tomu prostřednictvím společných politik, které prosazují naše sdílené hodnoty lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a lidských práv. Oni a jejich nástupci spolupracovali na harmonizaci způsobu, jakým poskytujeme ochranu a požívání lidských práv těm, kteří jsou nuceni uprchnout před násilím a pronásledováním.

Udržet tak vysoké standardy není snadné. Chce to odvahu a sílu se zavázat, i když se situace kolem nás zdá být náročnější.

V posledních letech jsme svědky oslabení tohoto závazku. V posledních týdnech ještě více. V Jezuitské službě uprchlíkům jsme vyjádřili svůj nesouhlas s nedávno přijatým Paktem o migraci a azylu. Pakt, který volí zadržování a segregaci lidí hledajících ochranu na vnějších hranicích Evropské unie. Pakt, který umožňuje mnoho národních odchylek od společných politik v dobách takzvané krize. Pakt, který podporuje outsourcing odpovědnosti za ochranu lidí do zemí mimo Evropskou unii.

Bohužel tyto volby již nesou prohnilé ovoce. Členské státy stále častěji oznamují změny vnitrostátních právních předpisů a politik, které se odchylují od společné legislativy Evropské unie.

Nizozemsko se chce odhlásit ze Společného evropského azylového systému, Německo zavádí kontroly na vnitřních hranicích, Polsko chce pozastavit právo žádat o azyl na běloruských hranicích, Itálie začala dopravovat lidi zachráněné na moři do záchytného střediska mimo Evropskou unii v Albánii. Vidíme také, jak špatně investované evropské fondy ve třetích zemích vedou k vážnému porušování lidských práv jako například v odsunových střediscích v Turecku.

Kromě toho vlády nadále hledají způsoby, jak migranty udržet mimo své hranice nebo je vracet ještě předtím, než vkročí do země, a konceptualizují „centra návratu“ ve třetích zemích, která jsou z etického hlediska sporná.

Jak se respektování našich sdílených hodnot hroutí, nespravedlnost a utrpení narůstají. V Jezuitské službě uprchlíkům to vidíme každý den, nasloucháme zadrženým lidem, podporujeme ty, kteří zůstali v bez prostředků a bez přijetí, doprovázíme ty, jejichž žádost o azyl byla nespravedlivě zamítnuta. To vše, i když žádná z výše zmíněných iniciativ ve skutečnosti nemá žádný vliv na to, aby zabránila lidem v migraci do Evropy.

Nemusí to tak být. Velkorysá a jednomyslná reakce Evropské unie na krizi způsobenou vysídlením Ukrajiny ukázala, že toho můžeme dosáhnout, když budeme jednat společně a podle našich hodnot. Evropská unie stále může změnit kurz a jednoznačně se rozhodnout, že bude jednat podle svých základních hodnot.

Zvolte si spolupráci při navrhování inovativních způsobů, jak zajistit bezpečné a legální cesty pro lidi prchající před násilím a pronásledováním.

Rozhodněte se, že budete aktivně vyhledávat a zachraňovat lidi na moři a společně je přivedete do nejbližšího bezpečného přístavu v Evropě.

Rozhodněte se, že budete respektovat právo všech lidí na svobodu, a odmítněte použití administrativní vazby jako nutné zlo.

Zvolte si pohostinnost a doprovázení od chvíle, kdy lidé přijdou, a společně navrhněte důstojné modely recepce, které umožňují setkání s místní komunitou.

Rozhodněte se budovat smysluplná partnerství se třetími zeměmi, jejichž cílem je skutečně posílit jejich systémy ochrany a podporovat jejich rozvoj, a ne z nich dělat satelitní vykonavatele nelidských politik Evropské unie.

Před zasedáním Evropské rady vás žádáme, abyste věřili v naše hodnoty a rozhodli se učinit Evropu znovu humánní.

Upřímně,

evropská Jezuitská služba uprchlíkům


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Jesuit Refugee Service.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.10.2024 Mexický jezuita Marcelo Pérez Pérez zavražděn
15.10.2024 Evropská demokracie v kontextu války na Ukrajině
7.10.2024 V Libanonu byl vyhlášen stav nouze
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil