Články / Aktuality Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Mexický jezuita Marcelo Pérez Pérez zavražděn

Středa, 23.10.2024
Mexiko. Otec Marcelo před nedávnem veřejně prohlásil, že „zločinci“ – příslušníci drogových gangů – „nabídli milion pesos“ za jeho zabití, „ale my žijeme pod Boží ochranou“.


Otec Marcelo Pérez Pérez SJ v neděli 20. října 2024 sloužil v sedm hodin ráno mši svatou ve své farnosti v Cuxtitali, čtvrti San Cristóbal de Las Casas v mexickém státě Chiapas: nasedl do auta a jel slavit další mši svatou do kostela Guadalupe, když k němu přijeli dva muži na motorce. Později ho našli prostříleného ležet na volantu jeho dodávky. Nedávno varoval, že nad jeho hlavou visí odměna vypsaná organizovaným zločinem.

Čtyřicetiletý jezuita byl biskupem diecéze San Cristóbal de Las Casas před dvěma a půl lety přestěhován z jiné farnosti kvůli výhrůžkám smrtí. Pérez byl dlouholetým mírovým aktivistou, který organizoval shromáždění proti prodeji drog v barech a kavárnách. Narodil se v domorodé skupině indiánského kmene Tzotzilů a vždy se o ně staral, chránil je před zneužíváním a útlakem. Kněz, vysvěcený v roce 2002, se ve své pastorační činnosti hluboce angažoval ve prospěch nejzranitelnějších komunit, zejména v oblastech postižených násilím, kriminalitou a vykořisťováním. Stal se prostředníkem ve složitých sociálních konfliktech, zejména v Pantelhó a Simojovelu. Podobně jednal i v dalších oblastech sužovaných násilím pramenícím z obchodu s drogami a také jantarem. Otec Marcelo byl v roce 2019 jedním ze zakladatelů Sítě mexických ekologických skupin propojených s církví.

Jeho smrt vyvolala značnou odezvu i mimo církevní organizace. Představitelé Organizace spojených národů označili jeho vraždu za nepřijatelnou, vyzvali k okamžitému a vyčerpávajícímu vyšetřování. „Tento násilný čin,“ napsali mexičtí biskupové, „nejenže připravuje tamější farnosti o citlivého pastýře, ale umlčuje hlas, který neúnavně bojoval za pokoj a spravedlnost v regionu.“ Připomeňme, že dva další jezuité přišli o život teprve před dvěma lety, když je ozbrojenci zavraždili na nádvoří jejich kostela ve státě Chihuahua, zatímco vražda otce Isaíase Ramíreze Gonzáleze, jehož tělo bylo nalezeno 15. srpna 2024 pod mostem v Guadalajaře, hlavním městě státu Jalisco, zůstává stále záhadou. Kardinál Felipe Arizmendi, emeritní biskup ze San Cristóbal de Las Casas, vzpomíná na zavražděného kněze takto: „Vždy se zasazoval o spravedlnost a pokoj mezi původními národy. Nikdy se nezapojoval do stranické politiky, ale vždy bojoval za to, aby v komunitách žily hodnoty Božího království. Jsou to hodnoty pravdy a života, svatosti a milosti, spravedlnosti, lásky a míru“. Byl to kněz „velmi soustředěný na své povolání, muž zcela proniknutý modlitbou, vždy velmi blízký svatostánku a velmi oddaný svému lidu“.

Mexická provincie Tovaryšstva Ježíšova ve svém komuniké zdůrazňuje trvalou platnost „závazku jezuitů vůči spravedlnosti a solidaritě, který charakterizoval otce Péreze“. A odsuzuje „jakýkoli pokus bagatelizovat tyto události pouze jako ojedinělé případy“. Dále ujišťuje, že organizovaný zločin rozsévá strach a bolest v různých regionech země a že násilí v Chiapasu odráží strukturální problém, který vyžaduje ucelenou a naléhavou reakci státu: „Naléhavě vyzýváme úřady, aby rázně reagovaly a obnovily pořádek a právní stát.“

Vražda otce Péreze jen posílila neblahou pověst Mexika jako země, kde dochází k největšímu počtu vražd katolických duchovních na světě. Podle údajů Catholic Multimedia Center bylo od roku 2006 zavražděno nejméně padesát dva kněží. Smrt otce Péreze přišla uprostřed vlny násilností v Chiapasu, kde drogové kartely bojují o sporná území vlivu, a donutila vesničany k útěku – stovky z nich hledaly bezpečí v sousední Guatemale. „Nyní jsme vydáni na milost a nemilost konfliktům drogových kartelů,“ řekl jezuita otec Pedro Arriaga. Ve svém posledním rozhovoru 13. září otec Marcelo Pérez označil Chiapas za „časovanou bombu“ a řekl: „Je zde mnoho lidí, kteří zmizeli, byli uneseni nebo zabiti rukou organizovaného zločinu.“ Přesto neodešel. Pérez byl „symbolem odporu a doprovázení komunit v Chiapasu po celá desetiletí, hájil důstojnost, práva lidí a budování skutečného míru“, uvádí se v prohlášení mexické provincie Tovaryšstva Ježíšova, s níž spolupracoval na podpoře domorodého obyvatelstva v regionu.

Připomeňme, že ve třicátých letech čelila katolická církev masivnímu pronásledování ze strany vlády prezidenta Plutarca Elíase Callese (1924–1928), který velmi brutálně prosazoval sekularistické zákony, což vyvolalo reakci skupin bránících svá náboženská práva a společenské normy. Konflikt trval tři roky až do roku 1929, kdy se vláda a elita katolické církve dohodly na nastolení míru v zemi, protože po válkách bylo Mexiko plné násilí a krveprolití. V podstatě se jednalo o velmi živé otázky sociálního učení církve, které se stavělo proti snahám vlády prosazovat tržní mechanismy bez omezení. Toto období mexických dějin je charakteristické bojem za náboženskou svobodu.


Foto: OSV News photo/courtesy David Agren.

(pam)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.10.2024 Výzva Jezuitské služby uprchlíkům
15.10.2024 Evropská demokracie v kontextu války na Ukrajině
7.10.2024 V Libanonu byl vyhlášen stav nouze
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil