Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

I v roce 2012 se u Ignáce budou dál konat rytmické mše

Úterý, 17.1.2012
Praha. Ke konci roku 2010 se začaly v pražském kostele zasvěceném sv. Ignáci z Loyoly na Karlově náměstí jednou měsíčně slavit bohoslužby s doprovodem rytmických písní. Akce vznikla díky iniciativě Svatoignácké scholy, kterou vede Martina Halaszová.


Mše jsou určené především pro mladé, ale nejen pro ně. Hned první dvě mše se setkaly s velkým ohlasem. Od nového roku na to navážou rytmické mše pořádané ve spolupráci s pražským Vysokoškolským katolickým hnutím. Budou se opět konat v jezuitském kostele vždy poslední středu v měsíci od 19. hodiny. Hudebně je bude doprovázet již zmíněná Svatoignácká schola, která se postará i o originální aranže.

Svatoignácká schola vznikla před sedmi lety, když několik mladých lidí z kroměřížské Scholy cantorum u sv. Mořice, kteří do Prahy přišli za studiem či za prací, oslovil jejich rodák a jezuita P. Jiří Obruča. „Nabídl nám, zda bychom nechtěli občas zpívat v neděli na deváté,“ vysvětluje vedoucí sboru Martina Halaszová. „Ze začátku nás bylo šest zpěváků, kteří museli pokrýt všechny hlasy, a kytarista. Postupně se k nám přidalo několik středoškoláků, kteří s sebou přivedli i své sourozence, spolužáky a kamarády.“

Jak už to bývá, členové scholy se postupně měnili, někteří dostudovali a vrátili se do Kroměříže, jiní se naopak přidali. Z původních zakládajících členů zbyli už jen dva. „Také mezi zpěváky došlo k obměnám, ale stabilní základna nyní čítá asi šestnáct lidí. Bohužel studijní a pracovní povinnosti nám málokdy dovolí sejít se v plném počtu,“ uvádí Halaszová.

V repertoáru má toto hudební těleso i řadu původních písní jednoho z členů kroměřížské scholy, jindy interpretuje písně jiných autorů, a to ve vlastní úpravě do čtyřhlasů. „Již delší dobu jsme si říkali, že nám chybí v Praze rytmické mše, na které jsme zvyklí z Kroměříže, Zlína nebo třeba z Brna. A tak jsme moc rádi, že se podařilo založit novou tradici a že se o radost z oslavy Boha hudbou můžeme podělit s ostatními,“ dodává šéfka scholy, do které zve další zpěváky a muzikanty ve věku 15-25 let.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.8.2023 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
7.6.2023 Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence
16.4.2023 Jak se modlit s Písmem svatým
2.3.2023 Pomoc Ukrajině v aktuální situaci
27.12.2022 Poutní slavnost v pražském kostele svatého Štěpána



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil