Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Společenství u pražského jezuitského kostela zakončilo školní rok

Úterý, 28.6.2011
Praha. Zahradní párty ukončilo jako již tradičně aktivity aktuálního školního roku. Letos se akce konala na dvoře pražské jezuitské rezidence už v úterý 14. června po večerní bohoslužbě v kostele sv. Ignáce. Společenství při tomto chrámu svěřeném jezuitům tak může bilancovat několik posledních měsíců, kdy se konala řada zajímavých akcí.


Po mnoho let je neodlučitelnou součástí května jarní výlet. Jinak tomu nebylo ani letos. Zájemci vyrazili v sobotu 7. května na zámek do Dobříše. Druhou zastávkou bylo poutní místo Svatá Dobrotivá v Zaječově. Tam výletníci slavili bohoslužbu s dvěma členy pražské jezuitské komunity, P. Petrem Havlíčkem a P. Janem Pospíšilem, pak následovala krátká prohlídka kostela. Poslední destinací byly Hořovice, kde si zájemci prohlédli zámek se zahradou ozdobenou Braunovými sochami a anglický park.

K největším akcím roku patřila bezesporu Svatojánská pouť. Již čtvrtý ročník „Slavností velmi slušného Čecha Jana Nepomuka“ se uskutečnil v sobotu 14. května především díky obětavé organizátorce Janě Radojčičové. Pouť finančně podpořila i duchovní správa u kostela sv. Ignáce v čele s P. Josefem Čunkem SJ a Ministerstvo kultury ČR. Akce se však mohla realizovat jen díky mnoha ochotným dobrovolníkům.

Tento multikulturní festival se vyprofiloval jako setkání lidí bez rozdílu věku, inteligence, ras či náboženství. Návštěvníci ocenili bohatý program tentokrát orientovaný především na rodiny s dětmi. Na pouti i letos vystoupili jak profesionální, tak i amatérští umělci, zahrály kapely různých žánrů, od jazzu, přes funky, country, rock, židovskou hudbu až po folklór. Nechyběly ani koncerty vážné hudby, scénická čtení, divadelní představení, duchovní program, tvořivé dílny pro rodiny s dětmi, soutěže, pouťové atrakce a ukázky mezinárodní kuchyně (na internetu je k shlédnutí nová fotogalerie z pouti, o kterou se postaral fotograf Stefan Berec).

Pražský kostel navštívil v květnu arcibiskup Dominik Duka, který tam u příležitosti aktu převzetí díla Likvidace lepry pražskou arcidiecézí sloužil večerní mši ve středu 18. května. Iniciativa, kterou dosud vedl Jiří Holý, vznikla před 19 lety v jedné z modlitebních skupin scházejících se právě u kostela sv. Ignáce.

Velkou slavností bylo udělování svátosti biřmování, kterou v neděli 22. května při mši v 9 hodin přijalo z rukou biskupa Václava Malého šest biřmovanců: Josef Kolba, Jan Černý, Kateřina Nesvadbová, Jiří Podolský, Romana Maierová a Miloš Doležal (více snímků z této události ve fotogalerii).

I letos se pražský jezuitský kostel, který je výraznou dominantou Karlova náměstí, zapojil do Noci kostelů. Ta proběhla v pátek 27. května a návštěvníci měli možnost navštívit dvě komentované prohlídky kostela a dva koncerty. Účinkoval sbor Ignis a dvě nevidomé hudebnice, Lucie Chrapavá a Michaela Blažková. Během celé noci si mohli lidé zakoupit publikace z nakladatelství Refugium, nebo si osobně pohovořit s knězem.

Zcela jedinečnou událostí byla česko-japonská zádušní mše za oběti zemětřesení a tsunami v Japonsku, které v úterý 7. června večer předsedal P. Ludvík Armbruster SJ. Liturgickým zpěvem se k modlitbě připojila Schola Gregoriana Pragensis a opat Saikawa Buntai z buddhistické školy Tendai. Zádušní bohoslužbu organizovala Česko-japonská společnost v rámci svých kulturních a duchovních akcí na podporu obětí zemětřesení.

Již po šesté se v Dolních Počernicích v sobotu 18. června konal sportovní turnaj křesťanské mládeže SKAM 2011, v němž o trojici pohárů soupeřila volejbalová, fotbalová a florbalová družstva. Za kostel sv. Ignáce se jej letos zúčastnilo pouze jediné, florbalové družstvo. V náročné konkurenci deseti družstev se mu ovšem nepodařilo dosáhnout na oceněná místa.

Zbrusu novou nabídkou určenou pro rodiče s dětmi je možnost prožít prázdniny u sv. Ignáce od 18. do 22. července. Několikadenní akce pro děti od 6 do 15 let připravila nová pastorační asistentka Tereza Novotná, která už několik měsíců zdárně působí ve společenství při kostele sv. Ignáce. Součástí programu budou hry, výtvarná činnost, povídání o Bohu, společná modlitba a mnoho dalšího.


Více informací na stránkách kostela

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.5.2023 Svatý Jan Nepomucký – kdy mluvit a kdy mlčet
7.5.2014 Již sedmý ročník Svatojánské poutě se blíží
15.5.2013 Karlovo náměstí již pošesté ožije Svatojánskou poutí
18.5.2012 Pátá Svatojánská pouť je už za dveřmi
11.5.2011 Svatojánská pouť na Karlově náměstí se blíží



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil