Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež František svatořečil jezuitského misionáře Josefa Anchietu

Čtvrtek, 3.4.2014
Vatikán. Ve čtvrtek 3. dubna zařadil Svatý otec František do seznamu svatých tři misionáře Ameriky, blahořečené Janem Pavlem II. roku 1980. Mezi nimi byl také Josef Anchieta, jezuitský misionář z 16. století, uctívaný jako apoštol Brazílie a považovaný za jednoho ze zakladatelů brazilských metropolí São Paulo a Rio de Janeiro i za otce brazilské literatury. Děkovnou mši za jeho svatořečení bude papež František slavit ve čtvrtek v oktávu velikonočním, 24. dubna, v kostele sv. Ignáce z Loyoly v Římě.


Tři dekrety tzv. ekvivalentní kanonizace, tedy svatořečení bez obvyklého kanonizačního procesu, papež František podepsal během soukromé audience prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení, kardinála Angela Amata. Jednodušší podoba svatořečení, bez slavnostní ceremonie na náměstí sv. Petra, byla rozhodnutím papeže samotného. „Přál si jednodušší a prostší obřad, který však samozřejmě má stejnou hodnotu jako slavnostnější kanonizace,“ objasnil kardinál Raymundo Damasceno Assis, arcibiskup Aparecidy a předseda Brazilské biskupské konference, již koncem února, kdy se v Římě se Svatým otcem setkal, aby se dohodli na podrobnostech kanonizace. „Josef Anchieta zanechal hlubokou stopu v počátcích kolonizace Brazílie, stejně jako v její evangelizaci. Věřím, že si zaslouží být uctíván v celé církvi,“ uvedl tehdy kardinál Damasceno Assis.

Děkovnou mši za Anchietovo svatořečení bude papež František slavit ve čtvrtek v oktávu velikonočním, 24. dubna, v kostele sv. Ignáce z Loyoly, a to za účasti biskupů a představitelů Brazílie a Kanady. Kardinál Damasceno také uvedl, že se počítá s menší oslavou na Brazilské papežské koleji (Colégio Pio Brasileiro), která si ve čtvrtek 3. dubna připomene osmdesát let své existence. Svatý otec již pozvání k návštěvě koleje přijal, datum jeho návštěvy ale ještě není známo. Kolej vedou již od jejího vzniku roku 1934 jezuité, podle kardinála Damascena Assise se ji však chystají předat Brazilské biskupské konferenci. Řada dalších oslav je plánována také v samotné Brazílii.

Společně s Anchietou papež František svatořečil dva francouzské blahoslavené, uctívané jako apoštolové Kanady, řeholnici a mystičku Marie de l'Incarnation Guyart a prvního kanadského biskupa Françoise de Montmorency-Lavala.

Misionář, básník, lingvista i obránce práv domorodců

Bl. Josef Anchieta se narodil roku 1534 na Kanárských ostrovech. Vzdělání se mu dostalo v Portugalsku, kde také roku 1551 vstoupil do jezuitského řádu. Přál si stát se misionářem a představení ho poslali do brazilských misií. Na brazilskou půdu vstoupil 8. července 1553. S prvním brazilským jezuitským misionářem Manuelem de Nobrega založili ve městě Piratininga jezuitskou kolej. První mši v ní slavili na svátek Obrácení sv. Pavla, a proto ji podle tohoto apoštola nazvali São Paulo. Později toto jméno přijalo celé rychle se rozrůstající město. Anchieta vyučoval gramatice, účastnil se mírových jednání mezi Portugalci a divokými domorodci, s otcem de Nobrega položil základy města Rio de Janeiro a v letech 1578-1586 zastával funkci brazilského provinciála.

Anchieta se seznámil nejen se způsobem života domorodých kmenů, ale také s jejich řečí. Kromě gramatiky v jazyku tupí napsal mnoho kázání, zpěvů a básní, ale také dramata s náboženským obsahem v portugalštině, latině a v domorodých jazycích tupí a guaraní. Latinskou báseň o Panně Marii, čítající téměř 2900 veršů, složil v zajetí mezi lidožrouty. Protože neměl jinou možnost, napsal ji do písku na mořském břehu a naučil se ji nazpaměť. Teprve později, když se dostal na svobodu, ji mohl napsat na papír.

Josef Anchieta byl blahořečen 22. června 1980 papežem Janem Pavlem II.


Více informací o životě bl. Josefa Anchiety naleznete zde.

Zdroj: RaVat, JesuitasBrasil, RaVat, CNBB. Foto: JesuitasBrasil.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.3.2024 Oslava blahoslaveného Johna Sullivana
4.3.2024 Proces blahořečení P. Pedra Arrupeho SJ postupuje vpřed
8.8.2023 Den Brna zve návštěvníky do jezuitského kostela
29.6.2023 Svatý Petr a svatý Ignác
8.6.2023 Děkovná mše svatá při výročí svaté Pavlíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil