Články / Názory Dnes je 3. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Názory

         A     A     A

Dovolená s kořalkou

Čtvrtek, 10.7.2008
Prázdninová úvaha nejen o jednotě a svornosti

Jan Rybář

Už jsme si zvykli na rozepře politiků, na neshody manželů, na nespokojenost občanů. V katolické církvi to zatím jen doutná. Hladina je sice někdy rozbouřená, mnozí jdou tvrdě za svým cílem, chybí smysl pro pospolitost a společný cíl.

Vzpomínám si na svou dávnou dovolenou kdesi na Dunaji. Rozlehlá obec uprostřed broskvových hájů. Pan farář mluvil slovensky, ostatní pouze maďarsky. Zvláštní bylo, že duchovní prý neměl nikdy žádné problémy s režimem, tedy s KSČ a MNV. ?Čo já tu poviem, to sa aj robí,? vysvětlil nám. ?To je ale osobnost,? řekli jsme si s kamarádem Frídou. U nás v Čechách byl totiž v té době kněz obvykle tím posledním, který byl brán v potaz.

Jenže věc se měla trochu jinak. Žádná síla osobnosti. Proč měl ten farář ve své obci vždy první slovo, jsme se dozvěděli až později, při prohlídce starobylého gotického kostela. Když jsme obdivovali zajímavý mobiliář, pozval nás kněz k výstupu na galerie po obou stranách chrámové lodi. A tam jsme učinili ten velký objev! Bylo tam do nedohledna cosi přikryté bílými plachtami. Když jsme je odkryli, před námi stály objemné demižony s ?baracki-pálinkou?, broskvovicí, která se v okolí vyrábí.

?Kde se všude pálí,? zajímalo nás. ?Ptejte se, kde se nepálí,? zněla odpověď. ?Nepálí se jedině tu v kostele,? vysvětloval nám náš průvodce. Ty sklady demižonů tam prý byly ukryty před státní kontrolou. Všichni v obci si tam schovali svůj díl. Obec proto byla vždy svorná a ctila faráře, který nesl riziko na prvním místě.

Od doby mé dovolené nad Dunajem už uplynula řádka let. Politická situace se změnila. Snad budu mít někdy příležitost zjistit, jestli ten společný sklad kořalky v kostele dokázal dodnes udržet lidi v jednotě a svornosti.


 odeslat článek     vytisknout článek



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil