Články / Aktuality Dnes je 5. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Delegáti pro spiritualitu se setkali v Salamance

Čtvrtek, 15.2.2024
Salamanka. Delegáti Jezuitské konference evropských provinciálů (JCEP) se na začátku roku sešli ve španělské Salamance, aby si předávali zkušenosti se způsoby formování v ignaciánské spiritualitě, jak probíhají v různých provinciích Evropy. Přítomni byli sekretář Tovaryšstva pro službu víře James Hanvey a prezidenc JCEP Dalibor Renić.


Nejprve představila své iniciativy španělská provincie, jak je provozuje v exercičních centrech v Manrese a Salamance a na Universidad Pontificia Comillas. Setkání otevřelo prostor pro dialog, kde se přítomní sdíleli o svých zkušenostech v provinciích na území střední Evropy, Nizozemska, Polska, Portugalska, Irska a Slovenska. Skupina se cítila velmi oslovena první z univerzálních apoštolských preferencí Tovaryšstva: Ukazovat cestu k Bohu prostřednictvím duchovních cvičení a rozlišování.

Skupinové diskuze byly vedeny společným rozlišováním a předcházela jim modlitba. Účastníci zjistili, že odlišný a rozmanitý svět, jako je ten náš, vyžaduje návrat k otázce místa Ježíše Krista a křesťanské identity v nevěřícím kontextu. „Objevujeme sami sebe v neustálém procesu mezi „já“ a „moje“ k „my“ a „naše“ mezi sebou samými, s druhými a s Bohem. Je to cesta, či spíše pouť, na které se objevujeme jako zranitelní, pozvaní žít pokorněji a kreativněji v rozlišování. Ve věcech Ducha není přinášet ovoce totéž jako být efektivní, protože účinnost označuje činy jako úspěch nebo neúspěch, zatímco ovoce nezávisí na nás, ale na Bohu. Jakákoli instrumentalizace rozlišování by vedla ke smrti našeho duchovního života, postavila by do středu nás, a ne Boha.“

Delegáti si postavili před oči tento směr:

Nadále být spojení ve sdílení víry a povolání do hloubky.
Rozvinout poslání svěřené provinciály k podpoře ignaciánské spirituality prostřednictvím duchovních cvičení a rozlišování.
Sloužit jako most pro komunikaci aktivit ve společném rozlišování, apoštolském plánování a ignaciánském vedení. Shromáždit existující zdroje a vytvořit nové zdroje pro formaci v naší spiritualitě.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.7.2024 Řím po stopách svatého Ignáce z Loyoly
18.1.2024 Ignác – hledač Boha
28.12.2023 Víkendové duchovní cvičení „Examen“
27.12.2023 Opětovat lásku za lásku
13.11.2023 Ke komunitnímu rozlišování: několik praktických rad



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil