Články / Aktuality Dnes je 14. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuité a olympijské hry

Čtvrtek, 8.8.2024
Francie. Protože sport a víra sdílejí společné hodnoty a protože olympijské hry jsou příležitostí vydat svědectví o radosti a síle Krista, mobilizují se jezuité vzhledem k této události: přítomnost kaplanů v olympijské vesnici, výstava, duchovní cesty, recenze.


Dvě jezuitské komunity oblasti Saint-Denis ve startovních blocích

Dvě jezuitské komunity, které se nacházejí při bazilice Saint-Denis a v širší oblasti Saint-Denis, plně mobilizovaly své síly, protože během olympijských her od 24. července do 11. srpna a poté od 29. srpna do 8. září do města denně zavítá až sto sedmdesát tisíc příznivců, do nichž nejsou zahrnuti obyvatelé blízkého okolí.

„Strávíme léto s obyvateli, kteří si nebudou moci dovolit opustit své místo nebo zaplatit vstup na stadion, a prožijeme zápasy společně,“ raduje se P. Jacques Enjalbert SJ, který je kaplanem ve farnosti svatého Pavla.

Jezuité Jacques Enjalbert a Grégoire Catta a tři řeholní sestry Véronique Rouquet, Juliette Ploquin a Gudrun Steiss jsou součástí týmu katolických kaplanů v mezináboženském centru vesnice sportovců. Jsou k dispozici sportovcům z celého světa, aby je srdečně přijali, bratrsky podporovali a duchovně jim naslouchali před i po akcích a také se s nimi modlí. Nedaleko olympijské vesnice, v kostele Saint-Ouen-le-Vieux, se střídají s diecézními kněžími, aby za ně denně sloužili mši.

V rámci olympijských her přispívají jezuité k aktivitám diecéze Saint-Denis tím, že přijímají příznivce a turisty ve dvou kostelích, které spravují: Saint-Denis de l'Estrée a Saint-Paul de la Plaine.

Kostel Saint-Paul de la Plaine, který se nachází v blízkosti stadionu Stade de France a nového centra vodních sportů, má za cíl propojit sport, umění a spiritualitu prostřednictvím různých iniciativ:

Výstava fotografií od 30. června do 18. září na téma Body & Soul. Vytvořili ji fotograf Manuel Lagos Cid a novinář a kameraman Benjamin Le Souëf a prostřednictvím šesti témat ilustruje, jak křesťanská víra dává světlo na vztah k tělu a ke sportovní praxi. U každého je centrální textový panel, dvojjazyčný francouzsko-anglický, orámovaný portréty obyvatel čtvrti, kteří v krátkém videu přibližují způsob, jakým zkušenost ze sportu rezonuje s jejich životními cestami a cestami víry.

Tato výstava byla navržena jezuity v propojení s rekolekcí. K vidění bude také v kostele Saint-Denis de l'Estrée v centru Saint-Denis a v kostele Saint-Ferréol ve Starém přístavu v Marseille, kde se konají olympijské hry a některé fotbalové zápasy.

Nakonec bude před kostelem vystavena kopie sochy Paula Landowského Boxer zhotovená pro olympijské hry v Paříži v roce 1924, která představuje soutěžnícího boxera. Postaví se mu další bojovník „tělem i duší“: socha Konec hry od Théophila Steina z kolektivu Volonté 93 v Saint-Ouen. V samotném kostele instalace l'habitant od Thibauta Lucase z kolektivu Push v Aubervilliers vstupuje do dialogu s liturgickým prostorem.

Návštěvy a objevování kulturního dědictví

Také v Saint-Denis pořádá sdružení Živé kameny, což je iniciativa zahájená italským jezuitou v roce 2008, mezinárodní tábor během prvních dnů her. Mladí účastníci provádějí návštěvníky bazilikou Saint-Denis a prostřednictvím umění a architektury poukazují na bohatství křesťanského tajemství. Během druhé části her probíhá tábor pod vedením jezuitů Pierra Alexandra Collomba a Manuela Grandina, utvářený společně mladými lidmi ze sítě Magis a diecéze Saint-Denis, a ujímá se turistů a poutníků na tomto místě koncentrovaného umění, historie a víry.

Tělo a duše, duchovní cvičení prožít jako rodina

Pojďme k hrám! Toto je volání kurzu Body & Soul, který zve rodiny k účasti na duchovním cvičení, které zkoumá duchovní rozměr sportovní praxe na základě šesti témat, která se týkají stejně každodenního života jako sportu: hra a disciplína, tělo a duše, síla a křehkost, zkouška a boj, porážka a vítězství, soutěživost a týmový duch, tedy šest realit v napětí.

Svatý Ignác z Loyoly při psaní Duchovních cvičení dobře věděl, že sport vyžaduje trénink a opakování cvičení. V tomto roce her nabízí Prie en chemin od 1. července kurz čtyř podcastů s volným přístupem k prozkoumání spojení mezi sportovním tréninkem a duchovními cvičeními: trénovat, být fair-play, být podporou, boj o vítězství.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / France.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
11.6.2024 V Tiraně bylo slavnostně otevřeno kulturní centrum a knihovna
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní cvičení


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil