Články / Aktuality Dnes je 14. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

První sliby jezuitů v Bangladéši

Úterý, 13.8.2024
Bangladéš. Otec Eliáš Sarkar SJ reflektuje nad skutečností, že v Bangladéši vůbec poprvé skládali první sliby mladí jezuité.


Den 16. červenec 2024 bude připomínán jako významná událost v historii bangladéšské jezuitské misie v kalkatské provincii, protože vůbec poprvé složili dva novicové druhého ročníku své první sliby v Tovaryšstvu Ježíšově v noviciátě, který nese jméno bývalého generála Pedra Arrupeho SJ. Ve stejný den byla také požehnána a slavnostně otevřena nově postavená budova noviciátu. Novicové Amit Rozario SJ a Samuel Murmu SJ složili své první sliby v přítomnosti provinciála kalkatské provincie P. Jamese Arjena Tete SJ, představeného bangladéšské misie P. Ripona Richarda Rozaria SJ a magistra noviců, dále byli přítomni další jezuité, rodinní příslušníci a přátelé.

Složení prvních slibů se událo na svátek Panny Marie Karmelské, což bylo vhodné propojení k podtržení důležitosti Panny Marie jako Matky Tovaryšstva Ježíšova. Během homilie připomněl otec Arjen Amitovi a Samuelovi, že jako jezuité víme, kdo jsme, když se podíváme na Ježíše (GC 35). Vyzval oba mladé jezuity, aby přijímali všechny a sloužili jim v duchu univerzálního bratrství. Povzbudil je, aby napodobovali příklad Panny Marie, stejně jako to dělal svatý Ignác po celý svůj život.

Na závěr eucharistické slavnosti předal otec provinciál oběma jezuitům výtisk stanov Tovaryšstva Ježíšova, slibový kříž a růženec. Během recepce, která následovala, vyjádřili oba jezuité svoji vděčnost kalkatské provincii a zamysleli se nad požehnáními, která obdrželi během dvou let noviciátu.

Již ráno toho dne požehnal otec Tete novou budovu noviciátu. Noviciát v Bangladéši začal přesně před dvěma lety ve stejný den za skromného začátku se třemi novici ve velmi jednoduchém obydlí. Předtím se zdejší novicové formovali v noviciátech v Kalkatě a na Srí Lance. V současné době je v noviciátě šest noviců.

Myšlenka zřídit noviciát v Bangladéši vznikla během pandemie covidu-19, kdy nebylo možné vyslat kandidáty na Srí Lanku. Růst místních povolání přispěl k rozlišování, zda se má otevřít další noviciát. S podporou Aid to the Church in Need v Německu a Jesuitenweltweit byla postavena nová budova, aby v ní bylo možné poskytnout novicům holistickou formaci.

Letos si jezuité v Bangladéši připomínají třicet let svého působení v zemi. Vše však začalo koncem šestnáctého století, kdy jezuitští misionáři poprvé přinesli evangelium do této části tehdejšího indického subkontinentu. Postavili první kostel v satkhirském Iswaripuru již v roce 1600. V roce 1602 byl zabit P. Francisco Fernandez, který je považován za prvního křesťanského misionáře, jenž podstoupil mučednickou smrt v Bangladéši.

Od té doby slouží jezuité církvi v Bangladéši různými způsoby. V současné době v Bangladéši působí dvanáct jezuitských kněží (deset bangladéšských, belgický a indický) a jáhen, kteří se angažují v oblasti duchovní pomoci, vzdělávání, pastorační péče, služby pro uprchlíky, víry a formace mládeže. Devět scholastiků je v různých fázích formace v různých národech.

V Bangladéši, kde je 91,1 % celkové populace muslimů a jen asi 0,4 % křesťanů, posílil návrat jezuitů naději ve vzkříšeného Krista. Touha sloužit Pánu navzdory různým obtížným situacím je to, proč Kristus žehná této části světa. Mladé duše jako Amit a Samuel jsou paprsky této naděje…


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.8.2024 Slavnost svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
29.4.2024 Nejdůležitější den mého jezuitského života
8.8.2021 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
17.9.2019 Noviciát ve slovenském Ružomberku byl svědkem prvních slibů
8.10.2015 Objevovat opravdový domov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní cvičení


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil