Články / Aktuality Dnes je 27. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Blíží se třídenní Barokní jezuitské Klatovy

Pátek, 20.4.2007
Klatovy. Blíží se ?Barokní jezuitské Klatovy?, třídenní program, jehož cílem je představit jezuitské barokní památky v městě, které leží 40 km na jih od Plzně. Od 27. do 29. dubna ho pořádá občanské sdružení Klatovské katakomby a patronát nad projektem přijali mimo jiné i plzeňský biskup František Radkovský a český provinciál P. František Hylmar SJ. Organizátoři zvou především na Historickou konferenci, chybět ale nebude ani výstava fotografíí, divadlo, hudba, bohoslužby a exkurze. Přinášíme celý program akce.

Konference bude zahájena v pátek 27. dubna v 16:00 vernisáží výstavy fotografií Martina Milforta ve Velkém sále Městské knihovny v Klatovech. O hodinu později začnou v klatovském jezuitském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce Barokní nešpory F. X. Brixiho Vesperae Solennes de Confessore. Předsedat bude plzeňský biskup Mons. František Radovský.

O den později se hosté shromáždí ve velkém sále Městské knihovny v Klatovech, kde se budou moci zúčastnit historické konference ?Jezuité v klatovských a českých dějinách?. Ta začne v 8 hodin přednáškou Doc. Ivany Čornejové z Ústavu dějin UK ?Jezuité v českých dějinách Historie a bajky o jezuitech?. V 8.45 si účastníci budou moci vyslechnout Mgr. Karla Černého z Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků UK, jehož příspěvek nese název ?Panna Maria Klatovská a sv. Ignác z Loyoly jako symboly milosti?. V 9.15 by měla následovat přednáška Mgr. Víta Aschenbrennera ?Odpolední pobožnosti v jezuitském kostele v Klatovech počátkem 18. století a jejich hudební složka? a pak v 9.45 se Mgr. Jiří Havlík rozhovoří na téma ?Jezuité a turecké války na konci 17. století?. Pak zazní příspěvek Doc. Karla Mačáka z liberecké Technické univerzity nazvaný ?Theodorus Moretus, provinciae nostrae Archimedes?. P. Theodor Moret SJ se ve své době proslavil jako matematik a několik let působil v Klatovech jako rektor koleje. V 10:45 bude Doc. Jiří Mikulec z Historického ústavu Akademie věd ČR mluvit o jezuitských mariánských bratrstvech. P. Petr Havlíček SJ pak ve 13.00 představí P. Vojtěcha Chanovského, než spolu s českým provinciálem Hylmarem a P. Miroslavem Heroldem SJ zasvětí posluchače do ignaciánské spirituality.

Potom si na své přijdou i milovníci divadla. V klatovském jezuitském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce bude v 15.30 malá ochutnávka jezuitského latinského dramatu. Nejprve Dr. Kateřina Valentová, Alena Bočková, Martin Blažil a kol. z Historického ústavu Akademie věd ČR uvedou hosty do tématu ?Scholae et musis - jezuitská gymnázia a jejich divadelní produkce v 1. pol. 18. století?. Potom v 16 hod. divadelní soubor Lauriger předvede Jezuitské školské hry Amor Doloris Rivalis a Votum melodicum.

V 18 hodin pak bude v jezuitském kostele slavit český provinciál Hylmar zádušní mši za duše zemřelých, kteří byli pohřbeni ve klatovských katakombách. Přitom zazní Requiem J. J. Fuxe (Kaiserrequiem, K 51-53).

V neděli 29. dubna pak zakončí třídenní program koncelebrovaná bohoslužba v jezuitském kostele. Po ní ještě se zasvěceným výkladem zájemce chrámem Neposkvrněného početí a sv. Ignáce provede P. Miroslav Herold SJ.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2016 Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní obnova - Proč se bojíte? Pořád ještě nemáte víru?


Kněžské exercicie


více »

Kalendárium

Schválení Tovaryšstva Ježíšova

Památka sv. Františka Borgiáše


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil